25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Ekonomija Srbija

Srbija: Od danas novi uslovi za penzionisanje

Pored novčane pomoći i povećanja isplata, najstarije u Srbiji 2022. godine očekuju i izmene što se tiče starosne granice za odlazak u penziju.

Od ovog januara žene će raditi dva mjeseca duže.

Umjesto za pola godine, kao ranije, starosna granica za žene pomera se za samo dva mjeseca. U prevremenu penziju, zbog kaznenih poena, nikome se ne žuri.

Kada su u  pitanju žene, za prevremeno penzionisanje će biti potrebno 39 godina i osam meseci staža osiguranja, a tu penziju neće moći da ostvare bez navršenih 59 godina”, kaže direktor Beogradske filijale Fonda PIO Ivan Todorović i dodaje da muškarci u prevremenu penziju mogu sa 40 godina staža i 59 i po godina života.

U starosnu muškarci odlaze kao i prije, dok će žene to moći sa 63 godine i četiri mjeseca. I pored smanjenja stope doprinosa za pola procenta očekuju se da će naplata porasti za 7.7 odsto.

“Imamo stalni trend povećanja izvornih prihoda Fonda doprinosa iz PIO i smanjivanja dotacije iz budžeta Republike Srbije. Budžet penzijskog fonda u 2022. je gotovo 790 milijardi dinara, planirana dotacija iz budžeta je samo 15.8 odsto”, ističe direktorka Republičkog PIO fonda Dragana Kalinović.

U Ministarstvu finansija procenjuju da će i zbog privrednog rasta udeo penzija u BDP-u i dalje padati.

Izvor:RTS

Foto: SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: