26 Aprila, 2024
Aktuelno Ekonomija Sandžak Srbija

Pčele ostale same, pčelari stariji od 65 godina očajni

U sjenci borbe protiv koronavirusa, u potpunosti je zaboravljen poljoprivredni sektor i održavanje gazdinstava čiji su vlasnici stariji od 65 godina i koji žive u gradu, a svoja gazdinstva uglavnom imaju na seoskim imanjima.

Posebno zabrinjava pčelarski sektor, koji ima preko 4000 registrovanih pčelarskih gazdinstava u Srbiji na ime lica koja imaju preko 65 godina, gdje prema procenama pčelarskih udruženja oko polovina vlasnika živi u gradskom jezgru.

Upravo, u martu i aprilu, su najveći radovi pčelara oko pripreme košnica, ali u trenutnoj situaciji su pčele prepuštene same sebi i to će imati nesagledive posljedice po prinos meda i opstanak pčelinjaka.

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) je krajem marta kod Ministarsva poljoprivrede izdejstvovao dozvole pod posebnim uslovima za odlazak na pčelinjak starijima od 65 godina i uredio način prijave, međutim takvu preporuku je odbio MUP koji je tu mjeru odlaska trebao provoditi u praksi.

„Godinama sam ulagao u svoj pčelinjak koji je izvor prihoda moje porodice, dabi sada u najvaznim trenucima za uzgoj pčele i početak sezone bio uskraćen da ih obidjem, a sto je najgore i da ih u potpunosti izgubim“, prokomentarisao je novopazarski pčelar koji u svojoj 68 godini ima ukupno 32 košnice u jednom selu na Donjoj Pešteri.

SPOS je putem svog sajta obavjestio sve starije pčelare da intenzivno rade na rešavanju ovog problema i da čine sve kako bi u narednim danima našli način da se prevazidje ova teška situacija koja preti da prepolovi prinose meda i nestanak mnogih pčelinjih društava.

Prema statistici u Srbiji je broj košnica oko 950 hiljada, a na prostorima Sjevernog Sandžaka se procenjuje da ih ima blizu 120 hiljada.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: