25 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak Tutin Vremeplov

Peta godišnjica od preseljenja na Ahiret rahmetli Šemsudina Kučevića

Učenjem Jasina u džamiji Sultan Fatih, nakon podne namaza, kao i posjetom mezarju i učenjem dove u Tutinu će sutra, u srijedu 12. oktobra, biti obilježena peta godišnjica od preselajnja na Ahiret rahmetli Šemsudina Kučevića.

Legendarni predsjednik Opštine Tutin, visoki funkcioner i jedan od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, Šemsudin Šemko Kučević preminuo je nakon teških povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći, 12. oktobra 2017. godine.

Kučević je stradao na putu Novi Pazar – Tutin, u mjestu Mađari, kod Tutina, nakon što je vozilo u kujem se nalazio na zadnjem sjedištu, promjenilo pravac kretanja, udarilo u drvo i sletjelo s puta.

Šemsudin Kučević je po profesiji bio politikolog, jedan je od osnivača Stranke demokrtaske akcije (SDA) Sandžaka 1990. godine i prvi saradnik Sulejmana Ugljanina. Na poziciji predsjednika Opštine Tutin bio je u šest mandata.

Za predsjednika SO-e Tutin prvi put je izabran 1996. godine i na toj poziciji biran je u periodu 2000-2004, 2004-2008, 2012-2018, kao i na izborima 2016. godine

Od 2008-2012 godine postavljen je za zamjenika direktora Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Vlade Srbije, bio je i član Upravnog Odbora Fonda za razvoj.

Kao jedan od lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, zbog političkog djelovanja bio je u grupi od 24 optužena u političkom procesu za vrijeme Miloševićevog režima.

Njegovi prijatelji i oponenti su govorili da je bio je političar sa posebnom harizmom, prihvaćen u narodu, čovjek u kome su i politički protivnici vidjeli nadu i rješenje koje je samo Šemko mogao naći kada su drugi prestajali tražiti izlaz iz bezizlaznih situacija.

Rođen je 03.11.1959. godine u Tutinu. Osnovnu i srednju školu završio je u Tutinu. Fakultet političkih nauka završio je u Beogradu. Iza njega je ostala supruga, tri kćerke i sin.

Izvor: Behar TV, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: