19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Pljevlja (Taslidža) Sandžak

Pljevlja: Istraga za napade u toku, traže se nalogodavci

Ministar unutrašnjih poslova Republike Crne gore Mevludin Nuhodžić poručio je iz Pljevalja da se ozbiljno radi na istragama, da je najveća odgovornost na onima koji su nacionalističkim istupima stvorili atmosferu za ono što se događa u Pljevljima te da je zajednički život svetinja svih nas.

“U Pljevljima sam da poručim našim građanima da ozbiljno radimo na istragama i da ćemo upotrijebiti sva zakonska sredstva da pronađemo počinioce gnusnih krivičnih djela koja udaraju na temelj Crne Gore. Da naglasim i da istražujemo ima li nalogodavaca. Ali i da ocijenim da ih ne mora biti ako je neko tokom kampanje kontinuirano stvarao atmosferu da se pripadnicima manjina ovo dogodi. Na onima koji se zalažu za podizanje spomenika fašistima, na onima koji uzvikuju nacionalističke parole, pjevaju nacionalističke pjesme i bodre druge da to čine – leži najveća odgovornost za ova događanja, jer stvaraju atmosferu za ovo. To je uzročno-posljedična veza, koja se ne može ignorisati ni prikriti neargumentovanim tvrdnjama o navodnim djelima tajne policije”, izjavio je Nuhodžić, saopšteno je iz MUP-a Crne Gore.

On je ukazao da su “napadi na svakog građanina po osnovu nacije i vjere su napadi na multinacionalni i multivjerski sklad, što je najveće bogatstvo koje ima Crna Gora i po čemu je prepoznatljiva u regionu i šire”.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova se nakon sastanka sa predsjednikom Opštine Pljevlja sastao sa načelnikom Centra bezbjednosti, predstavnicima političkih partija: Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke i Socijaldemokratske partije, kao i drugim uglednim Bošnjacima-Muslimanima iz Pljevalja.

Predsjednik Odbora Islamske zajednice Pljevlja Muriz Muslić izjavio je da Islamska zajednica ima puno povjerenje u državu i državne organe da će svi incidenti biti procesuirani i da će vinovnici odgovarati.

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović saopštio je da su na sastancima analizirana sva dešavanja i da je na sastanku sa uglednim Pljevljacima Bošnjacima-Muslimana garantovana sigurnost svim građanima.

„Tako da nema potrebe da se bilo ko organizuje u dijelu obezbjeđivanja vjerskih objekata i vjerskih institucija, već je to državni posao i država će dati sve od sebe da bezbjednost svih institucija i svih koji u njima borave ne dođe u pitanje“, kazao je predsjednik Opštine Pljevlja.

– Vrijeđanja na nacionalnoj osnovi

Službenici Centra bezbjednosti Pljevlja su nadležnom državnom tužiocu podnijeli krivičnu prijavu protiv I.K. (24) iz Pljevalja zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

“On je ovo djelo, kako se sumnja, izvršio na način što je 31. avgusta u dva navrata, oštećenom E.P. i oštećenom M.K, upućivao uvrede i psovke na nacionalnoj osnovi,” navodi se u saopštenju Uprave policije Crne Gore.

– Policija ima snimke napada na prostorije IZ-e u Pljevljima?

Načelnik Centra bezbjednosti Pljevlja, Dragan Slavulj, predočio je lideru koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravku Krivokapiću, relevantne činjenice i aktivnosti koje policija preduzima u vezi napada na imovinu Islamske zajednice u Pljevljima. Kako je navedeno, Krivokapiću je saopštio da sva saznanja i eventuale dokaze dostave policiji, kako bi se vinovnici ovog nemilog događaja što prije identifikovali i priveli pravdi. Iz policije je saopšteno i da su izuzeti video snimci koji se nalaze u blizini oštećenog objekta.

Krivokapić je dao određene podatke načelniku, koje je policija već imala i po kojima je postupala”, dodaje se u saopštenju.

Načelnik Slavulj se sastao i sa glavnim imamom Islamske zajednice u Pljevljima Samirom Kadribašićem u vezi dešavanja u ovom gradu.

“Konstatovano je da je situacija stabilna i pod kontrolom. Islamska vjerska zajednica u Pljevljima na čelu sa glavnim imamom Kadribašićem vjeruje u institucije države i očekuje da ce Uprava policije na profesionalan način zaštititi bošnjački narod i bošnjačke institucije u Pljevljima”, navodi se u saopštenju policije Crne Gore.

Policija je izuzela video snimke sa video nadzora koji se nalaze u blizini oštećenog objekta i prikupila obavještenja od većeg broja lica.

“Preduzimaju se intenzivne aktivnosti na rasvjetljavanju napada na prostorije Islamske zajednice a policija će profesionalnim i odlučnim radom pronaći vinovnike ovog događaja i procesuirati ih nadležnim organima”, zaključuje se.

Izvor: rtcg.me, SNews

Foto: gov.me, B. Čupić

Povezane vijesti

%d bloggers like this: