8 Decembra, 2023
Aktuelno Crna Gora Društvo Pljevlja (Taslidža)

Pljevlja: Nastavljeni protesti zbog načelnika policije

Grupa Pljevljaka ponovo se sinoć okupila ispred Centra bezbjednosti u tom gradu, protestujući protiv imenovanja Harisa Đurđevića za načelnika policije. Oni nose transparente “DPS batinaš ne može biti načelnik CB” i “Đurđeviću, pucaj”, objavio je portal CDM.

RTCG je objavila da su okupljeni, njih stotinak, tražili da se razriješi novopostavljeni načelnik policije Haris Đurđević, a da ako žele da postave Bošnjaka na mjesto načelnika CB Pljevlja, to bude Tarik Ajanović.

Sinoć je najavljeno da će se protesti nastaviti sve dok Đurđević ne bude smijenjen.

Jučerašnji protest su obilježili i šovinistički ispadi okupljenih koje ispituje policija. Dio okupljenih je pjevao “Ustala je Sparta srpska, neće ovo biti Turska”.

-Javnost u Pljevljima uznemirena

Poruke sa sinoćnjeg protesta ispred Centra bezbjednosti uznemirile su javnost u Pljevljima, posebno pripadnike bošnjačkog i muslimanskog naroda.

Poruke koje su se čule na protestu ispred Centra bezbjednosti zbog imenovanja Harisa Đurđević za načelnika tog centra za svaku su osudu. Za Muslimane i Bošnjake to su zastrašujuće poruke.

“Bošnjaci, Muslimani u Pljevljima su u toku 90. godina prošli jedan jako turbulentan period. I sva ova dešavanja i poruke posebno poruke koje se upućuju na ovakvim protestima su jedan od podsjetnika na to vrijeme koje bismo da kažem željeli zaboraviti. I koje bismo zauvijek željeli ostaviti iza nas”, kaže za TVCG Ferid Osmanagić, glavni imam u Pljevljima.

U Bošnjačkoj stranci kažu da su građani Pljevalja u strahu, a posebno se ugroženim osećaju Bošnjaci koje scene iz Pljevalja podsećaju na 90. Iz te stranke pozivaju nadležne da reaguju i procesuiraju aktere.

“Okupljena masa je skandirala ustala je “Vojska srpska ovo neće biti Turska” i druge pjesme sa prijetećim i uvredljivim sadržajem. Ono što nas posebno zabrinjava nas Bošnjake i Muslimane u Pljevljima jeste činjenica da su određeni politički subjekti koji danas čine državnu vlast svojim reagovanjem podstakli proteste i najavili da neće preuzeti odgovornost za eventualne nemire. Riječ je o veoma opasnoj retorici i huškanju građana i izražavamo bojazan da kontinuirani incidenti mogu dovesti do ozbiljnog narušavanja bezbjednosnog stanja u Pljevljima”, upozorava Kenana Strujić Harbić, poslanica Bošnjačke stranke.

Iz SNP-a su saopštili da su protiv imenovanja Harisa Đurđevića za načelnika Centra bezbjednosti, ali ne iz ličnih ili nacionalnih pobuda.

“Smatramo da gospodin Đurđević ne zaslužuje da bude načelnik Centra bezbjednosti su naša saznanja o njegovom ponašanju prema učesnicima organizatorima litija koje su bile tokom prošle godine”, kaže Budimir Tanjević, predsjednik OO SNP Pljevlja.

U ovoj partiji osuđuju neprimjerene povike i poruke.

“Osuđujemo takođe svaki nacionalistički istup i u našem saopštenju smo apelovali na očuvanje međunacionalnog i među vjerskog mira i tolerancije”, kaže Tanjević.

U lokalnoj upravi ističu da su jučerašnje poruke iz Pljevalja vrlo ružne i da to nijesu Pljevlja koja se prepoznaju po viševekovnom multietničkom skladu.

“Postavljaju se dva pitanja. Da li na ovaj način jača multietnički sklad toleranciju i suživot u Pljevljima. Što je cilj svih nas nadam se i svjesni smo da institucije sistema su danas na ispitu. Hoćemo u Evropu na ovakav način . Vidjećemo”, ističe potpredsjednik opštine Pljevlja Mervan Avdović.

Ranije juče su opštinski odbori Nove srpske demokratije, Demokratske Crne Gore, Demokratske narodne partije i Pokreta za Pljevlja zatražio od Vlade da povuče odluku o imenovanju Đurđevića na čelu centra bezbjednosti, a sa jučerašnjim dešavanjima upoznat i osnovni državni tužilac.

Tužiocu je kako se navodi dostavljen materijal na ocjenu zbog okupljanja usljed epidemioloških mjera i zbog upućenih uvreda.

Izvor: CDM, RTCG

Foto: PV Informer

Povezane vijesti

%d bloggers like this: