26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak Srbija

Poboljšati komunikaciju između pravosuđa i novinara u Novom Pazaru, iz policije “cure” informacije samo za neke portale

Pravnica NUNS-a, Marija Bobić je, nakon odvojenih susreta sa novinarima iz više redakcija i predstavnicima Osnovnog i Višeg javnog tužilaštva u Novom Pazaru, ocjenila da je potrebno poboljšati saradnju između pravosuđa i novinara u ovom gradu. Potvrdila je da su iz tužilaštva raspoloženi za saradnju i da vjeruje da će uskoro uspjeti da organizuju sastanak između tužilaca i novinara.

“Izrazili su spremnost za saradnju s novinarima ali su isticali neke stvari koje njima predstavljaju neku vrstu probleme u njihovom radu, kada su u pitanju mediji, posebno pisanja portala o neprovjerenim inforacijama. U svakom slučaju otvoreni su da unaprijede tu saradnju”, rekla je Babić za SNews.

Prethodno, pravnici NUNS-a, Rade Đurić i Marija Babić su sa novinarima u Novom Pazaru razgovarali o pitanjima sigurnosti novinara, odnosu sa kontakt-tačkama za bezbjednost novinara u tužilaštvima i unaprjeđenju komunikacije između novinara i pravosuđa.

Novinari su predočili da je tužilaštvo gotovo potpuno zatvoreno za saradnju s medijima, da i sudovi ne izdaju saopštenja i nedostupni su za davanje aktuelnih informacija od interesa za javnost. Tužilaštva i sudovi, kako tvrde. sem u nekolio slučajeva, ne izdaju saopštenja i na svojim internet prezentacijama ne objavljuju optužne akte, odluke i presude. Istaknuto je da sa predstavnicima medija, vrlo rijetko otvoreno usmeno komuniciraju i pozivaju ih na press konferencije. Također je rečeno da, pored značajnog broja prijavljenih slučajeva, ne postoji ni jedna presuda na osnovu koje je, u zakonskim okvirima, neko u Novom Pazaru pravosnažno osuđen za ugrožavanje sigurnosti ili vrijeđenja novinara.

Novinari su istakli da je posebnoo evidentan problem sa dobijanjem zvaničnih informacija iz policije i da informacije iz policije “cure , po stranačkoj i rodbinskoj liniji, za samo jedan registrovani i nekoliko divljh portala, dok za ostale saoptenja kasne ili je potvrde informacija o nekom događaju nemoguće dobiti.

Babić je nakon tok susreta kazala da treba unaprijediti komunikaciju između pravosuđa i novinara, ali prije svega da novinari budu zaodovljni tom komunikacijom.

“Ne očekujemo da ćemo sada da napravimo neki veliki korak i da to sve bude savršeno, ali nadamo se uspostavljanju neke komunikacije i povjerenja većeg nego što je bilo do sada, kako po pitanju otvorenosti tako i po pitanju bezbjednosti novinara”, poručila je.

NUNS sprovodi aktivnosti koje imaju za cilj da doprinesu poboljšanju komunikacije između pravosuđa i novinara.

Sastanak u Novom Pazaru organizovan je u sklopu serije sastanaka sa predstavnicima pravosuđa (sudova i tužilaštava), kao i sastanaka sa novinarima koje NUNS održava širom Srbije, kako bi zajedno doprinjeli poboljšanju komunikacije između pravosuđa i novinara, a samim tim i boljoj informisanosti građana.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: