28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Arhivska građa o kršenju ljudskih prava u Sandžaku pretada na trajno čuvanje BNV-u

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda predao je danas Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) arhivsku građu o kršenju ljudskih prava u Sandžaku iz devedesetih godina i kasnije.

Predsjednica Sandžačkog odbora Azra Aličković rekla je da se radi o velikom broju dokumenata o kršenju ljudskih prava u Sandžaku, uključujući i političke procese i masovne torture devedesetih.

“Zabilježena su sva kršenja ljudskih prava koja su se desila u tom periodu od strane srpskih vlasti. Prikupljeni su dokazi na osnovu različitih kršenja ljudskih prava, uključujući i politička suđenja i masovne torture. Zahvaljujući ovom projektu koji je podržalo Bošnjačko nacionalno vijeće i Grad Novi Pazar dokumentacija je arhivirana po oblicima kršenja ljudskih prava biće digitalizovana i predata na čuvanje Bošnjačkom nacionalnom vijeću“, rekla je ona.

Novoizabrana predsjednica te organizacije za zaštitu ljudskih prava je iporućila da će u kontinuitet nastaviti sa aktivnostima na zaštiti ljudskih prava, ocjenvši da se ona u Novom Pazaru i Sandžaku i dalje krše.

Predsjednica BNV-a Misala Pramenković je ocjenila da se radi o važnoj arhivskoj građi koja svjedoči o torturi u Sandžaku, izuzetnog značaja za Bošanjake.

“Zahvaljume odboru što su našli za shodno da, upravo, Bošnjačkom nacionalnom vijeću, kao krovnoj organizaciji i instituciji Bošnjaka, povjere ovu građu na čuvanje. Bošnjačko nacionalno vijeće je podržalo digitalizaciju ove građe i ona će i široj javnosti biti dostupna. Sada će biti vlasništvo Bošnjčkog nacionalnog vijeća, samim tim dostupna i za dalja istraživanja i sve ostalo“, kazala je Pramenković.

Predsjednica BNV-a je u ime bošnjačkog naroda uputila zahvalnost i istakla da je doskorašnja predsjednica Sandžačkog odbora Semiha Kačar posebno zaslužna za očuvanje i afirmaciji ljudskih prava.

“Ona, lično, je dala jedan veliki doprinos očuvanju i afirmaciji ljudskih prava od devedesetih godina, od samog osnivanja ovog odbora bila je sudionikom, a dobar dio na vodećoj poziciji. Kao društvo so svi u obavezi da prepoznamo dorinos koji je ona dala i da to cijenimo. Ponosna na ono što je radila i doprinon na afirmaciji ljudskih prava“, istakla je predsjednica BNV-a.

Među brojnim dokumentima koja svjedoče o dešavanjima u Sandžaku iz devedesetih godina nalaze se i dosiji o otmicama i ubistvima u Sjeverinu, Štrpcima, Kukurovićima, Bukovici, torturi i zlostavljanju građana od strane vojske i policije, međunarodni izvještaji o kršenju ljudskih prava, kršenju ljudskih prava izbjeglica i prognanih iz Bosne i Hercegovine, brojna saopštenja, dopisi, dokumente tadašnje Muslimanskog nacionalnog vijeća Sandžaka, kao i izvode iz štampe o dešavanjima u Sandžaku iz tog perioda.

Izvor: M.H., Behar TV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: