Aktuelno Društvo Srbija

Nove mere Vlade u borbi protiv virusa COVID-19

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici nove mere u cilju suzbijanja širenja virusa COVID-19.

Građanima Republike Srbije, kao i stranim državljanima koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji ulaze u Republiku Srbiju, iz država označenih kao žarišta epidemije virusa COVID-19, a to su: Švajcarska Konfederacija, Kraljevina Španija, Republika Austrija i Republika Italija, izriče se obavezna mera samoizolacije u trajanju od 28 dana.

Svim građanima Republike Srbije, kao i stranim državljanima koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji dolaze iz drugih zemalja izriče se obavezna mera samoizolacije – izolacija u kućnim uslovima od najmanje 14 dana.

Svako nepoštovanje mera samoizolacije biće najstrože kažnjavano, u skladu sa važećim zakonima Republike Srbije.

Republika Srbija zabranila je izvoz svih lekova u trajanju od 30 dana iz preventivnih razloga, kako bi naše apoteke bile snabdevene svim neophodnim sredstvima. Takođe, ograničena je kupovina zaštitnih maski, što znači da jedna osoba, ima mogućnost kupovine najviše 10 maski, 10 rukavica, 2 pakovanja dezinfekcionih sredstava veće mililitraže ili 5 pakovanja manje mililitraže.

Svi šalteri javnih isnstitucija u Republici Srbiji biće zatvoreni, izuzev onih čije bi zatvaranje ugrozilo nesmetano funkcionisanje države u vreme vanrednog stanja. Svi građani biće blagovremeno obavešteni o načinu regulisanja svojih prava i obaveza. Ono što je najvažnije jeste da sada ne dolaze na šaltere i da za to neće snositi nikakve sankcije.

Imajući u vidu da sve dosada donete mere nisu donele dovoljno očekivane rezultate, Vlada Republike Srbije ne isključuje mogućnost donošenja još oštrijih mera kako bi sačuvala zdravlje svojih građana. Stoga još jednom molimo i najsnažnije apelujemo na naše sugrađane starije od 65 godina da ostanu u svojim domovima. Sve ovo radi se za njihovo dobro .

Vlada Republike Srbije je u potpunosti posvećena borbi protiv širenja virusa COVID-19 , iz minuta u minut prati razvoj situacije u zemlji, regionu i svetu i blagovremeno će vas obaveštavati o svemu u doneti sve potrebne odluke u cilju očuvanja vašeg zdravljam zaključuje se u saopštenju.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: