26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Turska

U Turskoj se obilježava Dan sjećanja na šehide i 106. godišnjica pomorske Bitke na Čanakkaleu

Širom Turske danas se na različite načine obilježava Dan sjećanja na šehide i 106. godišnjica pomorske Bitke na Čanakkaleu.

Spomenik turskim vojnicima učesnicima u ratu na Čanakkaleu (Galipolju). Ovaj monument je izgrađen u čast 253.000 hiljade vojnika osmanske armije. Specifičan je po tome jer izdaleka ima oblik slova “M”, u značenju riječi “mehmetčik” ili pripadnik vojske Mehmeda (Poslanika Muhammeda).

U Evropi poznatija kao Bitka na Galipolju, jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu ali, po mnogim pokazateljima i u historiji uopće.

Jedno od šehidskih mezarja na poluostrvu Galipolje u kojem su ukopani poginuli vojnici dobrovoljci (đurumlije). Na ovoh fotografiji se vidi da ovdje leži šehid iz Taslidže (Pljevalja).

Pomorska bitka koja je između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na Galipolju odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u Turskoj, pa i historiji svih muslimanskih naroda ovoga dijela svijeta.

Iako bez masovnih skupova zbog aktuelnih mjera prevencije širenja koronavirusa, Dan šehida i godišnjica pomorske bitke na Galipolju, odnosno Dan pobjede, obilježava se danas u većini turskih gradova u kojima su delegacije položile vijence na spomen obilježja posvećena herojima koji su živote položili kao šehidi na Galipolju.

Šehidsko mezarje i spomenik posvećen 57. pešadijskom puku osmanske vojske. Svi vojnici 57. puka, koji bio dio turske pete armije, izginuli su na ovom mjestu, čime je sprečeno napredovanja snaga ANZAC-a, čini jedan dio tragične historije Galipolja.

Delegacija provincije Čanakkale položila je vijenac na spomen obilježju Mustafe Kemala Ataturka na Trgu Republike.

Ceremonijom intoniranja turske himne i podizanjem zastave odata je počast šehidima Čanakkalea.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan odao je počast šehidima Čanakkalea i poručio da “Čanakkale predstavlja veličanstveni ep naših herojskih predaka protiv napada na naše svete vrijednosti i postojanje Turaka u Anadoliji”.

“Nećemo dozvoliti sprovođenje nikakvih igara na našoj zemlji, svoju zemlju i narod branićemo zajedničkom borbom”, poručio je Erdogan.

Erdogan je odao počast svim šehidima i borcima koji su učestvovali u borbama na Čanakkaleu, uključujući i vojskovođu i osnivača moderne Republike Turske Mustafu Kemala Ataturka.

Izvor: AA, TRT Bosanski

Povezane vijesti

%d bloggers like this: