23 Aprila, 2024
Aktuelno Nauka i tehnologija Turska

Pokazano “Tursko oko” na moru: Lovac na podmornice “P-72”

Turska radio-televizija (TRT) po prvi put je prikazala kako izgleda najmodernija mornarička jedinica iz vazduha, avion “P-72”, poznatiji kao “lovac na podmornice”.

Kako je navedeno Turske oružane snage (TSK) i dalje obučavaju svoje iskusno osoblje sa najmodernijom opremom za lovac na podmornicu P-72, koji je nedavno ušao u inventar Mornaričke komande, a TRT Haber je po prvi put iznutra snimio P-72 tokom dužnosti na moru – “Plavoj domovini”.

Avionom upravljaju 2 pilota sa jednim taktički oficirm za koordinaciju sa još osam članova posade.
.
Preko Linka 16 P-72 ekstraktuje sliku prekovodne morske mobilnosti i pruža trenutne informacije elementima pomorskog i vazduhoplovnog sistema. Iskusno osoblje istovremeno ne propušta nikakvu aktivnost ispod i iznad vode.

Komandant mornaričkog vazduhoplovstva Pukovnik Ahmet Özzekin je rekao da će sa ovim avionima Turske snage pri ratnoj mornarici predstavljati jednu od najvećh morskih vazduhoplovnh snaga u Meditarena i ovom području.

“Do kraja godine ćemo imati oko 12 patrolnih aviona P-72 koji ulaze u satsav Mornaričke komande. Ovo će biti jedan od najvećih mornaričkih vazduhoplova u cijelom Mediteranu i našem regionu. Čak mogu reći da smo najveći. Moći ćemo da povećamo svoju moć u Sredozemnom, Egejskom i Crnom moru, koje nazivamo Plava domovina, zahvaljujući boravku i dometu ovih aviona”, poručio je pukovnik turske vojske.

Detektovani neprijateljski podmornički elementi smogu biti uništeni torpedima oznake 46 i Mark 54 koji se nalaze na P-72. ovo je avion koji može ostati u vazduhu do 9 sati, može se zaštititi od elektronskog miješanja i navođenih projektila. Pored svih svojih dužnosti, može se koristiti i u aktivnostima potrage i spašavanja.

Firme turske odbrambene industrije kao što su TUSA A Ş, AVELSAN, ASELSAN i MILSOFT takođe su uključene u proizvodnju dodatnih dijelova aviona morske patrolne stanice P-72.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: