20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Pripremaju se Kovid bolnice u Novom Pazaru

Zgrada Medicinske škole ili Sportska dvorana “Pendik” biće lokacija za formiranje privremene bolnice u kojoj će se liječiti kovid pozitivni pacijenti sa lakšom kliničkom slikom, sa teritorije Novog Pazara, objavljeno je na zvaničnom fb profilu Grada Novog Pazara.

Kako je navedeno, ovim povodom, lokacije su, zajedno sa ruskim medicinskim ekspertima, epidemilozima i infektolozima, obišli potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, predstavnici lokalne samouprave, Opšte bolnice, Gradskog štaba za vanredne situacije, i drugih nadležnih ustanova.

Hala “Pendik” u Novom Pazaru, foto: Irfan Ličina (arhiv)

“Reč je o privremenom smeštaju i sve ove aktivnosti preduzimaju se kako bi se građani Novog Pazara lečili u svom gradu i ne bi bili upučivani u druge kolektivne smeštaje kao što je Sajam u Beogradu. Lokacija će biti odabrana nakon procene eksperata a pripremne aktivnosti za formiranje privremene bolnice počinju već sutra. U dogovoru sa ruskim epidemilozima i infektolozima, za dva dana biće započeta kompletna dezinfekcija Opšte bolnice Novi Pazar, kao i kompletnog centra grada”, navedeno je u toj objavi.

Direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru dr Meho Mahmutović je ranije danas tokom zajedničkog obraćanja sa srbijanskim predsjendikom Aleksandrom Vučićem rekao da se do kraja nedelje očekuje povećan broj slučajeva i da se na osnovu instrukciju Vlade pacijenti zaraženi virusom Covid19 upućuju u tri centra u zemlji.

“Svi ti ljudi mogu da budu ozbiljan problem po svoje najbliže. Što se nekih kritika tiče, postupamo po uspostavljenom algoritmu struke, koji važi za sve gradove i opštine u Srbiji i tu nema nejasnih stvari. Klinička slika zavisi samo od stanja pacijenata a niti jedna zdravstvena ustanova ne može samostalno da donosi odluke i uspostavlja pravila lečenja od novog virusa. U kovid bolnicama leče se svi pacijenti sa lakšom kliničkom slikom i to je na nivou zemlje uspostavljeni pravilo”, kazao je direktor Mahmutović, podsećajući da se algoritam struke sastoji iz preciznih elemenata i istog modela za sve, bez prostora za improvizaciju, jer ona ugrožava živote ljudi.

Na društvenim mrežama i u javnosti su se, nakon što je juče deset zaraženih osoba iz Novog Pazara upućeno u privremenu bolnicu Sajam u Beogradu, pojavile reakcije u zahtjevi da se smještaj zaraženih obezbjedi u Novom Pazaru.

Sličan zahtjev, svim sandžačkim opštinama uputilo je i Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Izvor: Grad Novi Pazar, SNews

Foto: Senko Župljanin-Grad Novi Pazar

Povezane vijesti

%d bloggers like this: