Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika Srbija

Pokrenuta online peticija da se Aleksandru Vučiću oduzme titula počasnog građanina Novog Pazara

Neformalna grupa građana Novog Pazara pokrenula je večeras online peticiju da se Aleksandru Vučiću oduzme titula počasnog građanina Novog Pazara.

“Želimo da grad Novi Pazar oduzme titulu Počasnog građanina od Aleksandra Vućića, trenutnog predsjednika Srbije, jer svojim postupcima ni u jednom trenutku nije opravdao tako posebno priznanje. Štaviše, nije ni jasno kako je dotični dobio tu titulu, na osnovu čega, kojim djelima, kada je još široj javnosti poznato da je u parlamentu Srbije prijetio životom 100 muslimana za život jednog Srbina i da je dio političke mašinerije koja je izvŕšila genocid na teritoriji cijelog entiteta Republike Srpske. I danas, uz pomoć lokalnih političara, donosi odluke koje su protiv zdravog života i budućnosti Bošnjaka”, navedeno je u obrazloženju online peticije.

Nezadovoljstvo javnosti Sandžaka prema srbijanskom predsjedniku poraslo je nakon njegovih skorašnjih medijskih nastupa u kojima je, govoreći o pandemiji koronavirusa u Novom Pazarau, Sjenici i Tutinu, izjavio da je novopazarska bolnica opremljena poput njemačkih i da u Novi Pazar svakog dana šalje po milion eura.

Novopazarsci su mu prije dva dana, prilikom pristigle humanitarne pomoći iz Turske, aludirajući na Vučićevo hvalisanje uz fotografiju kako jede pitu iz Novog Pazara poručili “Što si je pitu jeo siii, jeo siii, @avucic”.

Podsjećamo da je Skupština Novog Pazara 20. aprila 2015. godine, na svečanoj sjednici povodom Dana grada proglasila Vučića počasnim građaninom, a za tu odluku su glasali odbornici vladajuće većine, predvođene Sandžačkom demokratskom partijom (SDP) Rasima Ljajića, kao i opozicione Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) Sandžaka, danas Sstranka pravde i pomirenja (SPP), Muamera Zukorlića. Odluku o dodjeli te titule obrazložio je tadašnji gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović ocjenivši da je Vučić učinio puno za Novi Pazar.

Predstavnici nevladinog sektora u Novom Pazaru ocjenili su tada da je dodjeljivanje titule počasnog građanina tog grada, tada premijeru, danas predsjedniku Srbije, Aleksandru Vučiću “poniženje za sve građane i dodvoravanje lokalnih političara vladarima u Beogradu”.

Foto: https://www.instagram.com/p/B-oxpQopK_l/?utm_source=ig_embed, https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2944429538944943&set=pb.100001337777907.-2207520000..&type=3&theater

Povezane vijesti

%d bloggers like this: