3 Oktobra, 2023
Aktuelno Bosna i Hercegovina Novi Pazar Sandžak Srbija

Srbija dala saglasnost ljekarima iz Bosne da pomognu Novom Pazaru i Sandžaku u borbi protiv koronavirusa

Republika Srbija je dala saglasnost Bosni i Hercegovini da pošalje ljekarski tim koji će pomoći zdravstvenim radnicima u Novom Pazaru u borbi protiv koronavirusa, saznaje Faktor.

“Saglasnost još nije stigla u pismenoj formi, ali trebalo bi da stigne. Nazvali su ambasadoricu našu u Beogradu i prenijeli su joj odluku, s tim što bi zvanično obavještenje tek trebalo doći”m potvrdila je za Faktor ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Prethodno je, podsjećamo, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije odbilo ponuđenu pomoć iz BiH. Naša zemlja je ponudila pomoć u vidu dva medicinska tima koja su bila spremna otići u Novi Pazar, koji se suočava sa velikim rastom broja osoba zaraženih koronavirusom, te pomoći tamošnjim zdravstvenim radnicima.

“Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije izražava svoje poštovanje Ambasadi BiH u Republici Srbiji i ima čast da, u vezi sa notom Ambasade BiH i notom Ministarstva vanjskih poslova BiH, obavijesti da se Republika Srbija zahvaljuje na ponuđenoj pomoći nadležnih institucija BiH i istovremeno obavještava da za sada kapaciteti zdravstvenog sistema Republike Srbije, uključujući i Opću bolnicu u Novom Pazaru, u potpunosti zadovoljavaju potrebe pacijenata, što podrazumijeva dovoljnu količinu medicinske opreme i potreban broj zdravstvenih radnika”, navodi se u dopisu Ministarstva vanjskih poslova Srbije od 1. jula ove godine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je, podsjećamo, ponudio pomoć institucija BiH Sandžaku u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Izvor: https://faktor.ba/vijest/faktor-saznaje-srbija-dala-odobrenje-da-doktori-iz-bih-pomognu-novom-pazaru/89408

Povezane vijesti

%d bloggers like this: