19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Polarizacija medija: U Sandžaku strah od nezgodnih pitanja novinara

Mediji u Sandžaku uglavnom se pozivaju na događaje kada su u pitanju pohvale ili PR tekstovi o nekoj državnoj instituciji ali ako na red dođe  tema koja je u interesu građana, tada za pojedine medije nema poziva, a izgovori predstavnika institucija su epidemiološka situacija, mejl server ili potpuni muk. Prema mišljenjima naših sagovornika iz medijskih kuća u Sandžaku u pitanju nešto sasvim drugo – uglavnom „nezgodna pitanja“.

Glavni i odgovorni urednik radija Sto plus Ishak Slezović kaže da državne institucije  relativno često ne pozivaju pojedine medije.

„To se dešava u situacijama kada onaj ko saziva konferenciju želi da izbegne eventualno nezgodna pitanja i to se, čini mi se najčešće dešava u novopazarskoj Bolnici, ponekad i u Opštini, odnosno u Gradskoj upravi kada se želi ekskluziva za medije koji su pod direktnom kontrolom“, ističe Slezović.

On dodaje da su novinari  generalno navikli na takvu situaciju u Novom Pazaru  i da je polarizacija i kontrola nacionalnih medija nešto potpuno novo što se viđa na nacionalnom nivou ali  je dobro poznat recept koji je u Sandžaku i Novom Pazaru na sceni više od dve decenije .

Da polarizacija medija traje godinama u Sandžaku slaže se i urednik internet portala S News iz Novog Pazara Medin Halilović.

„Oni nemaju hrabrosti da se suoče sa javnošću, sa istinom i sa onim što treba javnost da čuje od njih. To je osnovni razlog i suština zašto nas oni nekad pozivaju, a nekada ne. Znači, kad je u pitanju PR, promocija, pre svega očuvanje vlasti, onda oni sve pozivaju, a kad rizikuju da u međuvremenu, odnosno na tom događaju može da se pojavi jedan novinar sa nezgodnim pitanjem, a osnovni posao novinara je da postavlja pitanja, onda ga ne pozovu. Ja im poručujem da bi trebalo da koriste novinare, bez obzira što su ti novinari iz redakcija nekim drugačijim stavovima u odnosu na njihov, da ih pozovu i da pokažu koliko su spremni da se suoče sa istinom” , ističe Halilović.

Mediji se i dalje smatraju glavnim neprijateljem, a to nikako ne bi smelo da bude, kaže između ostalog urednica RTV Novi Pazar Katarina Radović. Ona ističe da predstavnici institucija treba da odgovaraju na sva pitanja novinara, ali da ne može sa sigurnošću da kaže šta je razlog nepozivanja određenih medija na događaje.

“Čini mi se da se još uvek u Novom Pazaru mediji smatraju  za neprijatelje i da se tako selektuju. Mislim da to uopšte ne bi trebalo da bude problem, nego apsolutno da se svi pozovu, ko želi da dođe, naravno da dođe, ko ne želi neće doći, ali su onda nekako predstavnici institucija prosto čisti, zvali smo sve i treba da odgovaraju na sva pitanja, uvek postoji odgovor, uvek treba odgovoriti na novinarska pitanja na onaj način na koji smatrate i onda bi mi bilo možda malo i relaksiranija situacija u gradu kada su u pitanju te teme. Moguće da je do nepozivanja dodolazi nakon nekih neprofesionalnih objava, u smislu da su se mnoge stvari iz konteksta izvlačile, da se objavljivalo  samo ono što u tom trenutku odgovara određenim medijima, ali sve to može nekako da se reši i da prosto na događajima bude što više novinara.”, kaže Katarina Radović.

Ona smatra da se sve više institucija okreće medijima i da sve ono što rade, vole da ispromovišu  kroz medije, bez obzira koliko je to zaista značajno i koliko to jeste bitno za građane Novog Pazara.

Urednica internet portala A1 Alma Kardović Radetinac smatra da problem u nepozivanju novinara na događaje od strane institucija nastaje kada mediji počnu da se fokusiraju na određenu temu od opšteg interesa.

“Uglavnom institucije pozivaju na događaje kada imaju lep povod, a kada nešto zaškripi onda se rampa spušta za pojedine medije. Bili smo svedoci da za vreme pandemije koja je zaustavila svet, mi smo bili uskraćeni za informacije i  da su samo privilegovani mogli da dobiju po koju vest i to opet bez odgovora na ključna pitanja. Nažalost, to nije jedini primer. Prosto se plaše pitanja, ali ne vidim razlog zbog čega. Ako ste pristali da budete visoki funkcioner,  to sa sobom nosi  i odgovornost prema građanima, tako da su predstavnici institucija  dužni da odgovore na pitanja novinara, jer tu gde su – to je svih nas, a ne privatna svojina“, kaže Kardović Radetinac.

Ona dodaje da zahvaljujući društvenim mrežama mnogo stvari ne mogu  da odu pod tepih, ma koliko političari to želeli, tako da, kako kaže, sada imaju još jači vetar u leđa, a to su građani.

Neki mediji imaju različita iskustva u zavisnosti od grada do grada, jedan od njih je i Sandžak televizija. Direktor ove medijske kuće Salahudin Fetić ističe da pojedine institucije nepozivanjem određene medijske kuće žele minimizirati njihov uticaj.

„Naša  iskustva su različita. Kad su u pitanju lokalne vlasti, pogotovu u Novom Pazaru, Tutinu, još imamo tu određenu vrstu oglušivanja. Mi to drugačije ne možemo  nazvati  osim bahatost jedne lokalne samouprave. Mi želimo da imamo uvek obe strane, da  budemo objektivni, ali  nije do nas kada ne žele da nas pozovu na događaj ili ne žele da nam odgovore na poslate upite, s druge strane, ne mi nego građani ostaju uskraćeni za informacije. Ponekad pomislim da na taj način žele minimizirati  rad  tog medija, dok sa druge strane, možda nekada na nekoj konferenciji  ili na nekom događaju ne žele da dobiju neko provokativno ili da tako kažem nezgodno pitanje“, kaže Fetić.

On zaključuje da pojedine institucje ne žele sve medije da pozovu jer to diže gledanost i kredibilitet medija.

Direktor Sandžačke tv mreže Emir Hamidović  kaže da njih skoro da i nepozivaju na događaje iako su jedini mediji televizijskog formata, a šta je razlog nepozivanje ni oni ne znaju.

„Na to pitanje je teško dati odgovor, ni nama nije jasan  taj njihov odnos prema medijima. Međutim, stiče se dojam da se lokalna samouprava ponaša maćehinski sa svojim građanima kao da joj nije bitno da li će se građani na vreme informisati. Evo, već dve godine lokalna vlast odbija saradnju sa našom televizijom, iako im svakodnevno šaljemo dopise. Mi smo javni servis , od javnog je interesa da pratimo sednicu Štaba za vanredne situacije , sednice Opštinskog  veća, naročito sada u vreme pandemije korone virusa koja  hara svetom” ističe Hamidović.

Inače, Zakonom o javnom informisanju  zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu.

“Izabran, postavljen, odnosno imenovan nosilac javne i političke funkcije dužan je da trpi iznošenje kritičkih mišljenja, koja se odnose na rezultate njegovog rada, odnosno politiku koju sprovodi, a u vezi je sa obavljanjem njegove funkcije bez obzira na to da li se oseća lično povređenim iznošenjem tih mišljenja”, piše, između ostalog, u Zakonu o javnom informisanju.

 

Izvor: Alma Kardović Radetinac, https://a1tv.net/politicari-u-sandzaku-najvise-strahuju-od-nezgodna-pitanja-i-nepodobnih-medija-video/

Povezane vijesti

%d bloggers like this: