19 Aprila, 2024
Aktuelno Sandžak Srbija

Imamović: EU mora biti organizator dijaloga o izbornim uslovima

Narodni poslanik Enis Imamović iz SDA Sandžaka, upitao je na današnjem skupštinskom zasijedanju vladajuću većinu “kada će biti nastvaljen dijalog sa predstavnicima Evropskog parlamenta”, te ujedno ocijenio da je neophodno formiranje prelazne vlade, uz neospornu slobodu medija.

“Prošlo je skoro godinu dana, od izbora šest mjeseci, a dijalog do danas nije nastavljen, iako smo još 13. decembra prosle godine, usvojili zaključak o tome. Za nas je to bio jedan od glavnih razloga da prihvatimo učešće na ovim i ovakvim nefer i nedemokratskim izborima”, naveo je Imamović.

On je naglasio da se očigledno samo troši vrijeme kako bi ovakav nedemokratski sistem bio doveden do izborne godine, te bi time, kako je naveo, opet koristili izgovori kao pred prošle izbore  kako navodno u izbornoj godini nema vremena da se mijenjaju sistemski zakoni.

Mi ćemo pozvati EU da više ne otvara i ne razmatra nijedno pregovaračko poglavlje, sve dok se ovdje ne uspostave uslovi za slobodne, fer i demokratske izbore”, upozorio je i dodao da je glavni krivac za ovakvo stanje upravo aktuelna vlast.

Imamović je podsjetio da je SDA Sandžaka predlagala čitav jedan set mehanizamada se Srbija podijeli u više izbornih jedinica, da Sandžak svakako bude jedna izborna jedinica iz koje će se birati najmanje 20 narodnih poslanika u Skupštini Srbije.

“Preduslov za to je da se usvoji platforma o specijalnom statusu za Sandžak koju smo poslali svim institucijama u Srbiji i svijetu, kako bi se svim građanima Sandžaka, ali i čitave zemlje omogućio minimum uslova za slobodne, fer i demokratskeizbore, a Bošnjacima stabilan mehanizam za politički, pa i biološki opstanak na ovim prostorima”, istakao je Imamović.

Imamović je rekao da za takav dijalog postoje i brojni preduslovi, za kojima se uveliko kasni, a prvi među njima su slobodni mediji koji će moći, kako je naveo, objektivno izvještavati sa dijaloga, a ne objavljivati isključivo stavove režima.

On je na kraju ocjenio da je jedan od primjera političkog progona upravo aktuelan ovih dana u Sjenici prema svima koji drugačije misle od koalicije Vučić-Zukorlić.


“Očekujemo
od EU da ozbiljno shvati problem slobode i stanje demokratije u Srbiji i nećemo dozvoliti da se naše učešće u ovom Parlamentu zloupotrebljava”, zaključio je Imamović.

Odgovarajući na izlaganje Imamovića, Dačić je podsjetio da nije bio poslanik u prethodnom mandatu, ali je, kaže, informisan pismeno da je 90 odsto dogovorenog u prethodnoj fazi i sprovedeno i implementirano različitim izmjenama zakona i donošenjem podzakonskih akata.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: