Aktuelno Društvo Novi Pazar

Ugljanin u vezi korupcije podnio još 17 krivičnih prijava protiv 37 gradskih funkcionera u Novom Pazaru i drugih lica

Građanski aktivista i predsjednik Udruženja “Pazarski građanski pokret” Irfan Ugljanin je vezi u javnih nabavki i pod sumnjoj da je bilo malverzacija podnio još 17 krivičnih prijava protiv više odgovornih lica u Gradskoj upravi Novog Pazar, u javnim preduzećima i ustanovama, kao i protiv lica u firmama kojima su dodjeljivani ugovori.

Ugljanin je u obraćanju preko društvenih mreža rekao da je tim krivičnim prijavama obuhvaćeno još 37 lica, a uglavnom se odnose na krivična djela zloupotrebe službenog položaja i trgovina utjecaja.

Naglasio je da tužiocima, zbog preciznog opisa u tim prijavama, neće biti potrebno puno vremena da nadležnom sudu podnesu optužne akte

“To je jedan dio krivičnih prijava koje se odnose na javne nabavke velike vrijednosti. Za svaku krivičnu prjavu postoji detaljan opis inkriminisanih radnji i lica. Nadam se da će dobit epilog na sudu. Krivičnim prijava, pored načelnika gradske uprave i gradonačelnika, obuhvaćeni su direktori javnih preduzeća, nosioci projekta i lica koja su učestvovala sa njima, pružaoci usluga. Ostaje da kompletiram još nekih 11 krivičnih prijava”, naveo je Ugljanin u izjavi za SNews.

Kazao je da se krivične projav odnose i na Turističku organizaciju Novog Pazara i Gradsku biblioteku, JKP “Gradska čistoća” i Opšte bolnice Novi Pazar, u vezi javnih nabavki iz perd 2019-2020.

Prema njegovim riječima ranije krivične prijave koje je podnosio Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu već dobijaju epilog, a jedna od prijava bi mogla da bude prebačena Tužilaštvu za borbu protiv organizovanog kiminal u Beogradu jer ima elemenata udruživanja

“Tužiocima sam dosta uprostio, da ne moraju mnogo da traže i ciljano je oređeno šta treba istražit”, ukazo je Ugljanin.

Više javno tužilaštvo u Kraljevu, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije (POSK) zvanično je potvrdilo da je od 1. marta 2018. godine do 27. oktobra ove godine Višem sudu u Kraljevu, u 36 predmeta, podnijelo optužne akte protiv 41 lica iz Novog Pazara.

Zvanično tužilaštvo Novopazarsce tereti za koruptivne radnje i malverzacije, odnosno za za krivična djela iz oblasti krivičnih djela zloupotrebe službene dužnosti, pravnog saobraćaja i privrede.

Irfan Cale Ugljanin je napadnut u jednom augostiteljskom objektu dok je bio u društvu bivšeg direktora JKP “Čistoća” Hivza Škrijelja, o čemu je SNews pisao. Zbog tog napada tri lica su oglašena krivim i prvostepeno osuđena.

On je postao poznat široj javnosti nakon javnih istupa 2020. godine i ksnije na društenim mrežama u kojima je čelnike Gradske uprave u Novom Pazaru optuživao za razne malverzacije i korupcionaške afere. Oformio je i udruženje građana “Pazarski građanski pokret”.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: