26 Aprila, 2024
Aktuelno Izbori u Srbiji 2020. Novi Pazar Politika Prijepolje Sandžak Sjenica Tutin

Poništeni parlamentarni izbori na 13 biračkih mjesta u Sandžaku, u pitanju je više od 10 hiljada glasova

Odlukom Republičke izborne komisije (RIK) poništeni su parlamentarni izbori na 13 biračkih mjesta u Sandžaku, četiri u Novom Pazaru i po tri u Prijepolju, Sjenici i Tutinu. Riječ je o više od deset hiljada glasova, a izbori su poništeni jer je u kutijama bilo više glasačkih listića nego upisanih građana s pravom glasa.

Republička izborna komisija je saopštila da je poništila izbore na 117 biračkih mjesta, jer je bilo nemoguće utvrditi rezultate.

“Broj listića u kutiji bio veći od broja birača, koji su glasali na parlamentarnim i lokalnim izborima u nedelju 21. juna. Takođe, večeras se oglasio i RIK koji je potvrdio da su doneli rešenje o ponavljanju glasanja na 117 biračkih mesta u Srbiji, s obzirom da na tim mestima nisu mogli da se utvrde rezultati glasanja”, objavila je nova.rs.

Republička izborna komisija poništila je parlamentrane izbore na 4 biračka mjesta u Novom Pazaru. Izbori su poništeni na biračkim mjestima broj 66 – OŠ “Selakovac”, broj 74 – Kulturni centar. broj 77 – zgrada tehničkog pregleda kod Adisa Lađara i broj 84 u OŠ “Ćamil Sijarić”. Na ova četiri biračka mjesta upisano je ukupno 7.084 birača, saznaje SNews.

U Prijepolju je, na osnovu podataka do kojih je došla naša redakcija, na biračkom mjestu broj 54 u O.Š. “Milosav Stiković”, gdje je bilo upisano 514 upisanih birača registrovano gotovo duplo više glasačkih listića, ukupno 1023. Glasanje u toj opštini biće ponovljenon i na biračkim mjestima broj 57 u O.Š. “Sveti Sava” i 61 u O.Š. “Vladimir Perić Valter”.

U Sjenici se zbog najmanje viša 400 listića izbori ponavljaju na biračkim mjestima 39, 41 i 60, a u Tutinu na biračkim mjestima broj 5, 39 i 57, zbog najmanje 220 viška glasačkih listića.

CESID je večeras na svom Tviter nalogu objavio informaciju da Republička izborna komisija (RIK) pregleda zapisnike o radu biračkih odbora sa 117 biračkih mesta na kojima nije moguće utvrditi rezultate jer je broj listića u kutiji bio veći od broja birača koji su glasali, objavila je Nova TV na svm sajtu.

CESID je takođe saopštio i da će RIK ukoliko ne bude mogla da utvrdi rezultate glasanja, morati da naloži ponovno glasanje na ovim biračkim mestima, u skladu sa Uputstvom za sprovođenje izbora.

Prema CESID-u najviše spornih biračkih mjesta je u Kragujevcu – 9, u Beogradu – 8, slijede Valjevo sa 6 i Novi Pazar, Šabac, Merošina i Bujanovac sa po 4.

Od 117 problematičnih biračkih mjesta, na 17 su za broj birača koji su glasali unijete 0 ili 1, a broj listića u kutijama se kreće od 106 do 924.

Sa 157. sjednice Republičke izborne komisije (RIK), foto: https://www.rik.parlament.gov.rs/

Zbog ovih nepravilnosti RIK je usvojio rješenje prema kome su poništeni izbori na čak 117 biračkih mjesta i naloženo je ponovno glasanje na ovim biračkim mjestima, u skladu sa Uputstvom za sprovođenje izbora odnosno prema članu 87.

Član RIK-a Željka Radeta rekla je da zapisnici dostavljeni RIK-u nisu dovoljni za odlučivanje o ponavljanju glasanja na tim biračkim mjestima i zatražila “otvaranje džakova” i ponovno prebrojavanje važećih i nevažećih listića.

“Ovo nije dovoljno da se raspravlja, treba da se izvrši uvid u izborni materijal. Kako možemo bez uvida u materijal da znamo da li je ukupan broj birača tu greška, možda je greška u drugoj stavki”, navela je Radeta.

Predsejdnik RIK-a Vladimir Dimitrijević kazao je da RIK postupa isključivo u skladu sa uputstvom, koje su članovi donijeli prije nekoliko meseci.

“U ovim situacijama, kada ne možemo da utvrdimo na osnovu zapisnika volju birača, niti ćemo da je prekrajamo, niti da preturamo po džakovima, već ćemo po uputstvu da ponovimo glasanje na tim biračkim mjestima, s obzirom na to da birački odbor nije utvrdio rezultate”, zaključio je Dimitrijević.

U Srbiji su u nedjelju, 21. juna održani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.

Izvor: nova.rs, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: