25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija Zdravlje

Pooštravanje sankcija za osobe koje prekrše mjere samoizolacije

Ministarstvo pravde Vlade Republike Srbije saopštilo je da je pravosudnim organima uputilo preporuke za postupanje u slučajevima u kojima lica, ne poštujući mjere samoizolacije, čine krivična djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije i prenošenje zarazne bolesti za vrijeme vanrednog stanja.

Javnim tužilaštvima je preporučeno da obavezno traže određivanje pritvora za sva lica koja prekrše mjeru samoizolacije, koja im je određena od strane nadležnih institucija (Ministarstva zdravlja i Ministarstva unutrašnjih poslova).

“Ukoliko lice prekrši meru samoizolacije, javni tužilac obavezno predlaže sudu da takvom licu odredi meru pritvora, koju će ta lica izdržavati u posebnim ustanovama namenjenim za tu svrhu”, saopštilo je Mnistarstvo pravde.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde obezbjedila je tri posebna objekta u okviru uprave u kojima će biti smještena lica koja krše mjere. Ovi objekti se nalaze u Vršcu, Požarevcu i Pirotu, a obezbjeđivaće ih pripadnici zatvorske straže i policije.

Nadležni organi prilikom određivanja pritvora neće uzimati u obzir samo rokove po Zakoniku o krivičnom postupku, već i zdravstvene karantinske propise.

Takođe, Ministarstvo pravde je dalo preporuku i republičkom javnom tužiocu da u slučaju nepostupanja po navedenim uputstvima podnese disciplinsku prijavu protiv nadležnog javnog tužioca, odnosno zamenika javnog tužioca.

Ministarstvo pravde apeluje na sve građane da poštuju mhere samoizolacije, kao i sva druga uputstva zdravstvenih ustanova i Vlade Srbije, i time pokažu solidarnost koja je neophodna kako bi se u što većoj mjeri sprečilo širenje zaraze, navodi se u saopštenju.

– U Srbiji broj zaraženih prešao brojku od 100 ljudi

Mnistarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je danas u Srbiji do 18 sati registrovano ukupno 103 potvrđena slučaja COVID-19.

Od posljednjeg izvještaja do 18 sati, testirani su uzorci 20 osoba od kojih je 6 pozitivno i 14 negativno na novi koronavirus.

U kućnoj izolaciji nalaze se četiri osobe sa lakšom kliničkom slikom, dok su dvije osobe zadržane na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja.

Do 18 sati, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 506 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja, navodi se u saopštenju.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: