25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Srbija: Otvaraju se prihvatni kampovi za karantin, u Moroviću otvoreno naselje šatorskog tipa

Naselje šatorskog tipa koje je podigla Vojska Srbije za smještaj državljana Republike Srbije koji se vraćaju iz inostranstva podignut je Moroviću, u blizini graničnog prijelaza Batrovci, prema Hrvatskoj, saopštilo je srbijansko Ministarstvo odbrane.

“Kamp u Moroviću je otvoren, Ministarstvo odbrane sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i nadležnim sanitarnim službama određuje ko će ulaziti u kamp, u skladu sa procenom lekara i, naravno, oni koji su naši državljani, a nemaju prijavljeno boravište na teritoriji naše zemlje. Molim sve građane da se pridržavaju uputstava, da slušaju nadležne organe i da na taj način zaštite i sebe, ali i sve druge građane”, je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem obišao danas kamp u Moroviću.

On je kazao da je skladu sa naređenjima vrhovnog komandanta i u skladu sa pravilima koja vladaju za vrIJeme vanrednog stanja, Vojska Srbije uspostavila prihvatni kamp za sve one koji ili nemaju prijavljeno boravište na teritoriji Republike Srbije, a naši su državljani, ili sve one za koje ljekari na granicama ocjene da mogu da postanu zdravstveni rizik.

Vulin je naveo da će takvi građani biti smještani u prihvatni kamp u Moroviću, gdje će morati da prođu kroz odgovarajući period izolacije, intenzivnog medicinskog praćenja i na taj način će i njihovo zdravlje biti zaštićeno, kao što će biti zaštićeno i zdravlje svih građana Srbije.

“Svi koji smatraju da treba da dođu u Republiku Srbiju, moraju isto tako da prihvataju zakone i pravila koja važe u Republici Srbiji, kako za vreme vanrednog stanja, tako i posle njega. Ministarstvo odbrane sa Vojskom Srbije, Ministarstvom unutrašnjih poslova i pripadnicima pogranične policije, i naravno sa nadležnim zdravstvenim službama će voditi računa o zdravlju ljudi koji će se nalazili u kampu u Moroviću – istakao je ministar Vulin.

Vojska Srbije će, naglasio je ministar odbrane Vulin, u skladu sa potrebama, otvoriti još nekoliko prihvatnih kampova za karantin i za one koji dolaze iz zemalja koje su pogođene korona virusom.

Zamjenik komandanta Združene operativne komande general-major Ilija Todorov istakao je da je u skladu sa odlukama i naređenjem, Vojska Srbije u najkraćem mogućem roku podigla kamp u Moroviću.

“Ovde u ovom kampu su stvoreni svi uslovi, ne samo za život i rad, nego i za kotrolu i prevenciju i za one situacije koje bi mogle da nas iznenade. U tom smislu, mi smo spremni i dalje da izvršavamo zadatke u skladu sa odlukom i naređenjem našeg vrhovonog komandanta”, istakao je general Todorov.

Naselje šatorskog tipa u Moroviću je spremno i može da primi do 500 lica kojima će Vojska Srbije obezbjediti zdravstvenu negu, smeštaj i ishranu.

Izvor i foto: http://www.mod.gov.rs/lat/15774/ministar-vulin-otvoren-kamp-u-morovicu-15774

Povezane vijesti

%d bloggers like this: