19 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Turska

Poruka iz Turske: Bošnjaci nisu nekadašnji bespomoćni Bošnjaci

Oko 40 bošnjačkih, rumelijskih i balkanskih organizacija i udruženja u Turskoj pozvale su zajedničkim pismom turski narod i državne zvaničnike da poduzmu korake u vezi s aktuelnom situacijom u Bosni i Hercegovini.

U utvoreno pismo turskom narodu, ali i čovječanstvu je ukazano da Bošnjaci nisu sami i da je “podrška naše domovine Turske najveća snaga Bošnjaka iz Bosne i Sandžaka”.

U pismu koje su potpisali predstavnici 39 organizacije se navodi:

Genocidi, masakri i brojni zločini protiv čovječnosti dogodili su se u Bosni i Hercegovini između 1992-1995. godine, neposredno uz Evropu i neposredno prije novog milenijuma. Niko nije mogao predvidjeti da će zapadna civilizacija ostati ravnodušna prema takvim zločinima. Stotine hiljada Bošnjaka je to moralo platiti svojim životima i domovinom.

Samo u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, gotovo deset hiljada civila je masakrirano za nekoliko dana i gotovo 50 hiljada žena podvrgnuto sistematskim silovanjima, pored preko 2.000 djece ubijene snajperskim mecima tokom rata.

Nakon svih ovih događaja, Dejtonski sporazum, koji je potpisan uz pritisak međunarodne zajednice kao nagrada ubicama, uvukao je Bosnu i Hercegovinu u nesistematičnost, neizvjesnost i nestabilnost.

Danas se neko sprema da krene u akciju da se vrati ono što se desilo u Bosni i Hercegovini ne mnogo nego prije samo 29 godina. Prave se planovi i stvara ambijent za razbijanje zemlje, vraćanje zemalja, za koje su hiljade heroja stradale, i za ponovno krvoproliće.

Na jučerašnje dešavanje podsjećaju nedavne izjave i inicijative srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika, posebno one o formiranju vojske u srpskom entitetu, koji čini 49 posto teritorije Bosne i Hercegovine. Podsjećaju da su srpski četnici i njihovi saradnici svim teškim naoružanjem Jugoslovenske narodne armije usred Evrope pljuštali smrću i razaranjima bespomoćnih civila.

Danas Bosna i Hercegovina nije ona bivša Bosna i Hercegovina, kao što Bošnjaci nisu nekadašnji bespomoćni Bošnjaci… Oni koji žele da ostvare svoje ciljeve prolivanjem krvi i zločinima protiv čovječnosti treba dobro da znaju, da su Bošnjaci, koji nisu oklijevali da stotine hiljada svojih života ostave na bojnom polju za nezavisnost Bosne i Hercegovine i žrtvuju jednu generaciju da održe ezan sa minareta, jači, vjerniji i odlučniji nego ikada prije.

Bošnjaci su mnogo civilizovaniji, više evropski i poštuju ljudska prava od onih koji im pokušavaju dati civilizacijsku lekciju. Oni su mnogo osjetljiviji na masakre koji su se dogodili tik uz njih od onih koji su zatvorili oči i uši pred tim. Zato sinovi i kćeri Alije Izetbegovića nemaju ni najmanje straha ni od rata ni od neprijatelja!

Međutim, također je očigledno da će metak koji će biti ispaljen na Balkanu odvući region na nepovratan put. Sprečavanje ovoga je prije svega humanitarna dužnost.

S obzirom na gorka iskustva koja je međunarodna zajednica ostavila na ovim prostorima, Bosna i Hercegovina nema drugu podršku, prijatelja i pouzdanika osim Turske. Podrška naše domovine najveća je snaga Bošnjaka iz Bosne i Sandžaka. Treba jasno skrenuti pažnju onima koji sviraju ratne bubnjeve i podržavaju ih iza kulisa da Bosna i Hercegovina i Bošnjaci nisu sami.

Najveća želja balkanskih iseljenika, koji su pronašli mir pod turskom zastavom, je da isti mir imaju i njihova braća koji žive u zemljama njihovih djedova.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: