18 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Turska

Posebna dozvola za Nanu Fatu kao i za Erdogana, primio je predsjednik turskog parlamenta

Bošnjačku heroinu Nanu Fatu Orlović, koja boravi u Turskoj, primio je danas predsjednik parlamenta te zemlje Mustafa Šentop, a turska državna televizija TRT snimila je s njom poseban program u džamiji Aja Sofija.

Posebna dozvola za snimanje iz Aja Sofiju data je po drugi put za Nana Fatu i taj program će na TRT i TRT Haber, tokom cjelodnevnog programa biti emitovan, sutra 11. jula, na Dan genocida u Srebrenici, potvrđeno je za SNews.

Posebnu dozvolu za emitovanje programa iz Aja Sofije TRT je dobio na otvaranju te džamije za vjernike, 24. jula 2020. godine, nakon 86 godina, kada je džumi namazu prisustvovao i predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Bošnjačka heroina nana Fata Orlović doputovala je prošle sedmice u Istanbul gdje je gost udruženja bošnjačkih iseljenika i istaknutih intelektualaca. Ona je učestvovati na panelima 5. 6. jula koje je organiziralo Udruženje “Bosna -Sandžak – Turkiye” i “Asocijaciji Bosna – Sandžak anadolska strana Istanbula” u Pendiku. Nana Fata je, uz stručnu ekipu prevodilaca, na tim javnim nastupima govoriti o svojoj dugogodišnjoj pravnoj borbi”

Posjetu Turskoj su organizirali kako bi Nani fati izrazili poštovanje i zahvalnost zbog njene istrajne borbe, a njenu posjetu su organizirali poznati invazivni kardiolog Prof. Dr. Ayhan Olcay (Aydin Univerzitet), Doc. Dr. Amra Ardović Yildiz (Koc Univerzitet), međunarodni pravni prevodilac i profesor turskog jezika Dr Senada Zatagić, kao i Dr Berina Slipčević (Medeniyet Univerzitet), kao i novinar Selim Ozturk (Bogućanin).

Nana Fata u ovoj posjeti boravi u pratnji svoje kćerke Zlatke Bašić i poznatog tuzlanskog ljekara prof. dr. Šekiba Umihanića.

Ona je ove godine namjervala putovati na hadž, ali je zbog novih ograničanje u starosnoj dobi za hadžije osamdesetogisšnjoj bosanskoj heroini to onemogućeno, te je bio još jedan razlog da bude ugošćena u Turskoj.

Fata Orlović (80) je sa suprugom i sedmoro djece prije rata 1992-1995. godine živjela u Konjević polju Kod Bratunca, u Bosni i Hercegovini. Uu ratu je izgubila 22 člana porodice, među kojima i supruga Šaćira. Kao izbjeglica živjela u različitim dijelovima zemlje i nije napustila rodni kraj uprkos svim insistiranjima njene djece koja žive u SAD. Vratila 2000. godine se u selo u kojem je živjela prije rata. Vlasti entiteta Republika srpska su dvorištu njene kuće, nakon rata, 1996. godine dozvolile izgradnju pravoslavnu crkve. Po povratku pokrenula je pravni spor da se ta crkva izgrađena bez dozvole ukloni. Tokom 11 godina pravne borbe nije podlegla pritiscima i napadima i odbijala je ponuđeni novac da crkva ne bi bila srušena. Vlada Republike srpske se 2007. godine složila da finansira premještanje crkve. OHR je podržao sporazum pošto bi time pravo Fate Orlović na privatno vlasništvo bilo ispoštovano, ali crkva zbog birokratskih procedura i odugovlačenja nije uklonjena.Odlukom Evropskog suda za ljudska prava 2019. godine dobila je pravnu borbu. Izvršenjem te presude crkva je uklonjena 6. juna 2021. godine.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: