Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Srbija

Potvrdilo Ministarstvo odbrane Srbije: U BiH ušle “Nebeske vidre” iz 63. padobranskog bataljona Vojske Srbije

Ministarstvo odbrane Srbije potvrdio je novinarima da su padobranci Vojske Srbije, takozvane “Nebeske vidre”, koji inače djeluju u sastavu 63. padobranskog bataljona Vojske Srbije ušli u Bosnu i Hercegovinu, i to 7. oktobra ove godine.

Inače, Ministarstvo obrane Srbije je saopćilo da su, s druge strane, “neistinite i zlonamjerne” tvrdnje o navodnom ulasku “šest autobusa pripadnika specijalnih jedinica Vojske Srbije u BiH”, i to dan kasnije, 8. oktobra.

“Padobranska sportska ekipa “Nebeske vidre”, koja broji 11 članova, ušla je 7. oktobra u Bosnu i Hercegovinu radi učešća u Memorijalnom padobranskom turniru “Pet zvijezda” u Banja Luci. Povratak ekipe “Nebeske vidre” u Srbiju planiran je za danas, 10. oktobra u večernjim časovima”, stav je Ministarstva odbrane Srbije, potvrđeno je portalu Radiosarajevo.ba.

Kako je ranije izvještavala Radiotelevizija Srbije (RTS), na državnim prvenstvima u padobranstvu, već godinama najbolje rezultate postižu vojni padobranci iz 63. bataljona.

Ekipno je, također, najbolji tim Vojske Srbije su “Nebeske vidre”.

Šezdeset treći padobranski bataljon iz sastava Specijalne brigade Vojske Srbije često se spominje kao najvažniji za razvoj padobranstva u toj zemlji.

Pripadnik 63. padobranske brigade, označen 1992. godine u mjestu Gnojnice kod Mostara,  foto: www.63padobranska.com/galerija/istorija-63-padobranske-brigade-1991-1999/

Portal radiosarajevo.ba je podsjetio da je, poznata bh. novinarka Arijana Saračević Helać izazvala je dosta pažnje svojom jučerašnjom objavom na Twitteru, prema informacijama koje je dobila, jučer na područje Bosne i Hercegovine ušlo šest autobusa sa specijalnim jedinicama Vojske Republike Srbije.

“Jučer je u BiH, na graničnom prelazu kod Zvornika, ušlo šest punih autobusa specijalne jedinice Vojske Republike Srbije. Gdje su otišli ne znam, ni s kojom namjerom. Moj izvor je pouzdan i s lica mjesta”, napisala je Saračević-Helać.

Pripadnici 63. padobranske brigade devedesetih, foto: www.63padobranska.com/galerija/istorija-63-padobranske-brigade-1991-1999/

Ministarstvo odbrane i Ministarstvo sigurnosti BiH raspolagali su informacijama da nije bilo riječ o specijalcima, već o pripadnicama Civilne zaštite Srbije, koji su putovali na vježbu u Banju Luku. Međutim, kako je sinoć portal Radiosarajevo.ba otkrio, na spomenutoj vježbi koja se, zaista, održava od 11. do 14. oktobra nema operativnih učesnika iz Srbije (samo VIP gosti), što je, sve skupa, izazvalo dodatna pitanja – ko je ušao u zemlju i s kojim ciljem.

Na kraju su, ipak, u zemlju ušli specijalci i padobranci Vojske Srbije, ali zbog učešća na mitingu u Banjoj Luci.

Odlukom ministra odbrane BiH Sifeta Podžića otkazana je zajednička vojna vježba Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH koja je trebala započeti 9. oktobra. Podsjetimo, kako je objavio portal “Istraga” razlog je bio taj što je u vježbi bilo predviđeno sudjelovanje upravo Specijalne brigade Vojske Srbije.

Izvor: https://radiosarajevo.ba/vijesti/regija/ministarstvo-odbrane-srbije-u-bih-usli-padobranci-nebeske-vidre/433129?fbclid=IwAR2usagbwCP1O3UjKO2_HOi_5QDCMNYrIPYZNxp1Saa_U5UEMGn-YzNS9Po

Foto: vs.rs, .63padobranska.com

Povezane vijesti

%d bloggers like this: