Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Sandžak Srbija

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti: Ministarstvo prosvjete povrijedilo prava Bošnjaka

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) saopštilo je danas da je Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, izdala Mišljenje u kojem stoji da je Ministarstvo prosvjete povrijedilo prava pripadnika nacionalnih manjina, time što je odobrilo udžbenik za osmi razred osnovne škole u kojem se negira postojanje bosanskog jezika.

“U toku prošle godine Vijeće je reagovalo na tekst iz udžbenika za osmi razred „S reči na dela“ u kojem se osmišljeno umeće naučno netačna, krajnje apsurdna i uvredljiva teza kako je bosanski jezik samo jedan od naziva srpskog jezika”, navode iz BNV-a.

U Mišljenju stoji da je Povjerenik za zaštitu ravnopravnosti dao Ministarstvu preporuku da preduzme mjere iz svoje nadležnosti propisane Zakonom o udžbenicima i Pravilnikom o načinu i postupku davanja stručne ocjene i stručnog mišljenja o kvalitetu rukopisa udžbenika i nastavnih materijala  u cilju izmjene sadržaja koji negira bosanski jezik, novode iz ove krovne institucije Bošnjaka u Srbiji.

Dalje se ističe da Ministarstvo treba postupiti po preporuci Povjerenika u periodu od 30 dana, od kada je izdato Mišljenje i Preporuka te da žalba nije moguća, konstatujući da je pored Povjerenika mišljenje dao i Zaštitnik gradjana.

“Podsjećamo da je ratifikovanjem Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima prepoznat bosanski jezik kao manjinski jezik. Bošnjačkoj nacionalnoj manjini priznata su prava koja su Ustavom Republike Srbije i zakonom zagarantovana pripadnicima nacionalnih manjina, među kojima je i pravo na upotrebu maternjeg jezika i pisma, školovanje na maternjem jeziku, pravo na njegovanje kulture i tradicije, objavljivanje zakona i javno obavještavanje na jeziku nacionalne manjine”, zaključuje se u saopštenju BNV-a i navodi da su oba mišljenja javno dostupna na zvaničnim glasilima ovih dveju institucija.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: