Aktuelno Društvo Regija

Povukli se lokalni Srbi i specijalne jedinice kosovske policije

Specijalne jedinice kosovske policije, Rosu, su se udaljile sa puta ka graničnom prijelazu Jarinje između Kosova i Srbije, nakon što su lokalni Srbi uklonili i šatore u kojima su boravili tokom protesta zbog uvođenja reciprociteta na registarske tablice, još od 20. septembra, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon specijalaca i lokalni Srbi su krenuli da se razilaze. Oni su uzvicima “Srbija, Srbija“ ispratili specijalce. Time je završen proces uklanjanja blokada i povlačenja kosovskih specijalaca, dogovoren u Briselu.

Granični prijelazi na severu Kosova Jarinje i Brnjak trebaju bi biti pušteni za pomet vozila u ponedjeljak kada počinje dogovoreni režim nalepnica za tablice.

Ranije su nakon više od sat vremena pregovaranja, lokalni Srbi su uklonili i zadnji sporni kamion na kome je transparent “Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština“, a koji se nalazio pored puta kod graničnog prelaza Jarinje između Kosova i Srbije.

Prethodno su danas oko 12 sati uklonjeni kamioni koji su bili parkirani u jednoj traci puta. Međutim, policija je insistirala da se ukloni i poslednji kamion kako bi se i oni povukli s puta.

Sve vreme na licu mesta bili su prisutni vojnici KFOR-a koji su zaduženi da obezbeđuju mir i sigurnost, a područje su nadletali helikopteri.

Prema dogovoru Prištine i Beograda postignutom u četvrtak u Briselu, KFOR će na graničnim prijelazima na sjeveru Kosova, Jarinje i Brnjak ostati oko dvije nedjelje. Rok za povlačenje obe strane je danas do 16 sati.

Prema dogovoru postignutom uz posredovanje Evropske unije, u ponedjeljak počinje primjena režima nalepnica sa obe strane granice, odnosno nalepnicama će se prekrivati državni simboli na registarskim tablicama i Kosova i Srbije.

Izvor:AA

Foto: Yeni Balkan

Povezane vijesti

%d bloggers like this: