Aktuelno Društvo Sandžak

Proslavljen 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave, počelo obilježavanje 30. godišnjice od osnivanja BNV-a

Nizom svečanosti, podizanjem zastave na jarbol i intoniranjem himne sandžačkih Bošnjaka ispred Glavnog ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Novom Pazaru, danas je proslavljen 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave čime je počelo obilježavanja 30. godišnjice od osnivanja predstavničkog tijela Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Sa ove svečanosti je poručeno da Bošnjaci samo jedinstveni i okupljeni oko osnovnih elemenata bošnjačke nacionalne politike mogu riješiti status Bošnjaka, status regije Sandžak i obezbijediti sigurnu budućnost za nove generacije.

Predsjednica BNV-a Jasmina Curić je nakon podizanja zastave na jarbol u svom obraćanju kazala da je Bošnjačko nacionalno vijeće prije trideset godina osnovano kao simbol otpora na državne nacionalizme jednog malog i ponosnog naroda i da danas od EU očekuju da u procesu pristupanja zemalja Zapadnog Balkan riješe status regije Sandžak i priznaju ranije priznato pravo Bošnjaka kao konstitutivnog naroda u bivšoj SFRJ.

Ona je naglasila da Bošnjaci i dalje nisu zaokružili svoja prava, kao i, da se BNV, između ostalog, zalaže za djelotvorno učešće Bošnjaka u institucijama sa javnim ovlaštenjima, demokratizaciju, vladavinu prava i društvo jednakim mogućnosti za sve građane.

“Danas je pred nama velika odgovornost, i obaveza da izgradimo narušeno jedinstvo, jer samo jedinstveni i okupljeni oko osnovnih elemenata bošnjačke nacionalne politike možemo riješiti status Bošnjaka, status regije Sandžak i obezbijediti sigurnu budućnost za nove generacije. Bošnjaci su autohton evropski narod koji vijekovima živi na ovim prostorima i dijeli ga sa svim ostalim narodima koji žive ovdje. Mi zajedno doprinosimo ljepoti različitosti ovog našeg ponosnog Sandžaka. Iako se danas nalazimo u boljem položaju nego što smo bili prije 30 godina, mi i dalje nismo zadovoljni postojećim stanjem i svojim statusom. Cilj nam je nastavak borbe za naša prava i u svim oblastima života“, rekla je Curić i naglasila da je bošnjačka zastava simbol mira i dostojanstva bošnjačkog naroda.

Ona je ukazala da je prioritet u radu BNV-a obrazovanje, a kao kruna uspjeha je 17 hiljada učenika koji nastavu pohađaju na maternje bosanskom jeziku, te da su oni nada i garant budućnosti.

Povodom 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave, otvorena je izložba za likovni nagradni konkurs “Moja zastava, moj ponos“ za predškolce i učenike mlađih razreda u Sandžaku. Za autore najbolji radova, u tri kategorije i to za predškolce, učenike prvog i drugog , te učenike trećeg i četvrtog razreda osnovne škole, uručene su nagrade. Na konkursu je pristiglo 797 likovnih radova radova sa temom bošnjačke nacionalne zastave..

Iz BNV-a je posebna zahvala upućena angažovanim učiteljicama i odgajateljicama u pristupu konkursu.

Bošnjačko nacionalno vijeće danas je održalo redovnu i svečanu sjednicu povodom 30 godina bošnjačke nacionalne zastave i 30 godina rada i djelovanja BNV.

Na sjednici su uručene i plakete Bošnjačkog nacionalnog vijeća arhitekti Šefćetu Zatriću i IT stručnjaku Emiru Ugljaninu za izuzetan doprinos u unaprjeđenju položaja i ostvarivanja prava i sloboda Bošnjaka.

Zatrić je izradio prvu modularnu konstrukciju zastave i grba Bošnjaka Sandžaka sa dispozicijom svih elemenata ovog nacionalnog obilježja, a Emir Ugljanin je 2011. godine izradio uputstvo za izradu i upotrebu Nacionalnog grba i zastave sandžačkih Bošnjaka.

Gostima su se obratili i Bahrim Šabani, narodni poslanik u Skupštini Kosova i Muhamed Mulahmetović, generalni sekretar Fondacije “Alija Izetbegović“.

Na svečanosti, obilježavanju jubileja i sjednici BNV-a su pored vijećnika i članova Odbora BNV prisustvovali i predstavnici lokalnih samouprava u Sandžaku, generalni konzul Repubike Turske u Novom Pazaru Bašar Bašol, delegacija Mešihata IZ Sandžaka (Rijaset IZS), bošnjački narodni poslanici u Skupštini Kosova te gosti iz Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje jubileja Bošnjačkog nacionalnog vijeća biće nastavljeno 13. maja, prvog dana bajrama kada je previđeno održavanje Smotre bošnjačkih narodnih igara (SBONI) i bajramski prijem u Vijeću.

Bošnjaci u Sandžaku, pored, 11. maja – Dana nacionalne zastave obilježavaju kao nacionalni praznik 20. novembra, Dana Sandžaka, 11. juli, Dan sjećanja na Genocid u Srebrenici i 28. septembar, Dan Bošnjaka.

Bošnjačko nacionalno vijeće je osnovano 11. maja 1991. godine u Novom Pazaru kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka Sandžaka.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: