29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Predsjednica BNV-a čestitala Dan bošnjačke nacionalne zastave

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), Misala Pramenković uputila je povodom 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave, čestitku Bošnjacima u Sandžaku i Republici Srbiji, kao i dijaspori.

U čestitki je istakla da je Dan bošnjačke nacionalne zastave jedan je od najznačajnijih i najradosnijih nacionalnih blagdana Bošnjaka.

“Iz godine u godinu, naš bajrak nas poziva i podsjeća da je neophodno da svi stanemo ispod njega, jer samo zajedno, svjesni naših nacionalnih interesa, možemo raditi na prosperitetu, boljitku i ostvarivanju individualnih i kolektivnih prava Bošnjaka. Ako zajedno stanemo pod naš bajrak, imat ćemo zaklon i zaštitu i moći ćemo uživati u njegovom hladu. Samo zajedno ćemo moći bajrak držati čvrsto i podići visoko, jer bajraku, kakav je naš bošnjački, ne priliči da se drži nisko, bajrak je vrijednost, a vrijednosti se drže visoko”, navela je ona.

Predsjednica predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji je pozvala Bošnjakinje i Bošnjake da budu ponosni na svoju tegobnu prošlost i budu odgovorni prema budućnosti, naglasivši da su “bošnjački resurs mlade generacije kojima smo dužni obezbjediti zdrav ambijent u kome će stasavati svjesni svojih vrijednosti i posebnosti, u bogatstvu različitosti ostalih naroda”.

“Svim Bošnjakinjama i Bošnjacima u Sandzaku,  Republici Srbiji, a posebno onima koji su izvan domovinskog prostora, u ime BNV, i u svoje ime, čestitam 11. maj Dan bošnjačke nacionalne zastave”, stoji u čestitki predsjednice Bošnjačkog nacionalnog vijeća Misale Pramenković.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: