19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Uoči Dana bošnjačke nacionalne zastave uklonjen mural “Bosanski – govorim, pišem i mislim”

Mural “Bosanski – govorim, pišem i mislim” koji je već skoro pet godina bio u centru Novog Pazara od jučer ne postoji.

Radnici koji rade na privatnom objektu juče su ga prekrili malterom. Na njemu je pisao citat Ćamila Sijarića: “Tamo gdje se teško živi lijepo se govori”.

Za sada nije poznato uz čiji nalog i dozvolu je to učinjeno, niti ima javnih reagiranja iz zvaničnih instititucija, stranaka i organizacija civilnog društva.

Mural koji se nalazio na zidu zgrade uprave JKP “Gradska čistoća” Novi Pazar urađen je sredinom 2018. godine u okviru projekta ,,Bosanski – jer smo Bošnjaci” koji je podržalo Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Bošnjačko nacionalno vijeće je tada pokrenulo kampanju „Bosanski, jer smo Bošnjaci“ koja je ima za cilj da potpuno informiše sve Bošnjake o obrazovanju djece na svom maternjem jeziku.

U okviru te kampanje, u Novom Pazaru je naslikano nekoliko mural koji podsjeća na značaj maternjeg jezika kao ključnog dijela identiteta. Slični murali oslikani su u Tutinu i Sjenici.

Murali su inspirisani historijski značajnim Bošnjacima, a prvi mural bio je posvijećen bošnjačkom književniku Ćamilu Sijariću.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: