28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Poziv javnin institucijama i Bošnjacima da istaknu bošnjačku nacionalnu zastavu

Bošnjačko nacionlno vijeće (BNV) je povodom 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave danas uputilo poziv svim javnin institucijama da istaknu bošnjačku nacionalnu zastavu u Sandžaku i Republici Srbiji. Poziv je upućen svim Bošnjakinjama i Bošnjacima da, kako je navedeno, “na svojim kućama istaknu svoju zastavu, da se ponosno vihori”.

“Dan bošnjačke nacionalne zastave je najveći nacionalni blagdan bošnjačkog naroda u Sandžaku i Republici Srbiji koji obilježavamo tako što ponosno ističemo naše nacionalne simbole, gdje god se u svijetu nalazili, jer oni su simbol jedinstva i snage našeg naroda”, poručeno je iz BNV-a.

Predsjednica Vijeća, Misala Pramenković je pozvala Bošnjake da u cilju ustanovljenja prakse, ponosno, na svojim domovima istaknu bošnjačku nacionalnu zastavu.

“Ono što je Bošnjačko nacionalno vijeće, u ovom momentu predvidelo, ono što smo ove godine učinili jeste javni poziv svim Bošnjakinjama i Bošnjacima, odnosno građankama i građanima da ponosno istaknu naš bošnjački bajrak, bošnjačku zastavu na svojim kućama, poslovnim prostorima, te ih pozvali da nam fotografije istaknutih zastava pošalju, da taj način obilježavanja uvedemo u našu praksu, jer mi se čini da nekada i pored manifestacija, poziva u javnost negdje ostane ta doza neke stidljivosti ili na neki način neodgovornosti, jer zašto ne istaći ponosno naš bajrak, našu bošnjačku zastavu”, poručila je ona.

Ona je najavila niz svečanosti povodom obilježavanja Dana bošnjačke naionalne zastave.

Odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća od 11. maja 2004. godine, potvrđenom Odlukom Savjeta Republike Srbije za nacionalne manjine od 23. decembra 2005. godine („Službeni glasnik RS“, br. 23/06), pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji proslavljaju 11. maj kao Dan bošnjačke nacionalne zastave.

Kao jedan od tri bošnjačka nacionalna blagdana Bošnjaci u Sandžaku, Srbiji i diljem dijaspore od 2005. godine obilježavaju 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave.

Dan bošnjačke nacionalne zastave obilježava se na dan kada je 11. maja 1991. godine u Novom Pazaru osnovano tada Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka (MNVS), kasnije preimenovano u Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Izložbom radova, dodjelom nagrada pobjednicima sa likovnog konkursa “Boje moje zastave” i svečanim podizannje zastave na jarbol, Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) će u Glavnom uredu u Novom Pazaru u četvrtak započet obilježavanje 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: