26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Sandžak

Predsjednica BNV-a uputila otvoreno pismo ambasadama

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), Jasmina Curić je danas uputila otvoreno pismo Ambasadama Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Njemačke i Francuske, kao i Savjetu Evrope, OEBS-u i Delegaciji Evropske unije u Srbiji, sa primarnim osvrtom na riješavanje pitanja Bošnjaka i nagomilanih problema.

Cijeneći njihove težnje u rješavanju nastale krize u Bosni i Hercegovini, a time i na Balkanu, Curić je kazala Bošnjaci Sandžaka imaju puno neriješenih problema.

“Dugogodišnja diskriminacija Bošnjaka prisutna je u raznim oblastima i u raznim oblicima, počev od negiranja maternjeg jezika Bošnjaka, bosanskog jezika a samim time negiranje Bošnjaka kao naroda. Teško ostvarivanje i nemogućnost ostvarivanja Ustavom i zakonima zagarantovanih prava nacionalnih zajednica i manjinskih naroda, što uz negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca su razlozi zbog čega se Bošnjaci u Srbiji osjećaju nesigurno i obespravljeno”, upozorila je Curić.

Bošnjačko nacionalno vijeće u skladu sa zakonskim okvirima i kroz institucije sistema pokušava već 30 godina, od svog osnivanja pa do danas, podsjeća ona, da riješi suštinska pitanja i probleme koji su opterećuju Bošnjacima.

“Prilikom raspada bivše SFRJ, Bošnjacima u Srbiji je oduzet status naroda što je u suprotnosti sa proklamovanim odredbama da se jednom dostignuti nivo ljudskih prava ne može smanjivati”, kontatuje Curić.

Naglašavajući da Bošnjačko nacionalno vijeće izražava zainteresovanost da se trajno riješi status sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji, istakla je da su Bošnjaci jedina nacionalna zajednica, odnosno manjinski narod koji nema deklarisanu matičnu državu koja bi u bilateralnim sporazumima sa Srbijom, po principu reciprociteta, rješavala nagomilane probleme i neriješena pitanja te Vas molimo za podršku i prosvjećenost ovom pitanju.

“U tom pravcu predlažemo i organizovanje zajedničke konferencije o rješavanju krize u Bosni i Hercegovini i rješavanju statusa sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji”, navela je predsjednica BNV-a.

Ona je napomenula da su predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća bili aktivni učesnici u svim zasjedanjima najprije Mirovne, a kasnije Međunarodne konferencije o bivšoj SFRJ u Hagu, Londonu i Ženevi od 1991. godine, pa sve do Dejtonske konferencije 1995. godine.

Obzirom da od tada do danas status Bošnjaka kao naroda i status historijske regije Sandžak nije riješen,konstatuje, taj problem se negativno odražava na sve aspekte života Bošnjaka Sandžaka do današnjih dana.

Na kraju pisma je u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća izrazila zahvalnost na naporima koje čine ove ambasade i organizacije u pravcu rješavanja balkanske krize, te im poželel mnogo uspjeha u predstojećem radu.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: