29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Predsjednica BNV čestitala 20. novembar, Dan Sandžaka: Sandžak je mjesto susreta različitosti

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Misala Pramenković uputila je čestitku za Dan Sandžaka svim Bošnjakinjama i Bošnjacima i svim građanima Sandžaka diljem svijeta, podsjetivši da je prje 80 godina, 20. novembra 1943. godine, u Pljevljima osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka – ZAVNOS.

“Ovaj događaj predstavlja jedan od najznačajnijih u našoj historiji gdje su Sandžaklije iz reda bošnjačkog, srpskog, crnogorskog, albanskog i drugih naroda pokazale jasno antifašističko opredjeljenje..Osnivanje ZAVNO Sandžaka predstavlja civilizacijski iskorak jer su njegovi sudionici pokazali hrabrost, snagu, volju i odlučnost da sami odlučuju o interesima građana Sandžaka, kroz poseban vid samostalnosti i organizacije. Građani Sandžaka se sa ponosom sjećaju ovog događaja koji je potvrda da je Sandžak mjesto susreta različitosti koje su utkane u svaki njegov dio.U tom duhu, svim Bošnjakinjama i Bošnjacima i svim građanima Sandžaka, gdje god se nalazili, sretan Dan Sandžaka, sa željom da svaki naredni dočekujemo u slozi, zajedništvu i općem prosperitetu“, nvela je Pramenković.

Danas se slavi Dan Sandžaka. Bošnjaci i svi građani Sandžaka obilježavaju 20. novembar, Dan Sandžaka. Ovaj datum je i zvanični blagdan Bošnjaka u Srbiji i Crnoj Gori, a proslavlja ga i sandžačka dijaspora širom svijeta.

Odluku da se 20. novembar proglasi nacionalnim praznikom sandžačkih Bošnjaka donijelo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) 2005. godine, a tu odluku verifikovao je i tadašnji Savjet za nacionalne manjine Republike Srbije.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: