24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Regija Sandžak

Predsjednik Albanije Ilir Meta odlikovao historijske ličnosti iz Sandžaka, Kosova i Crne Gore

Predsjednik Republike Albanije Ilir Meta juče je u predsjedničkoj Palati u Tirani dodijelio, najviša državna odlikovanja značajnim historijskim ličnostima iz Sandžaka, Kosova i Crne Gore.

Kako je saopšteno iz SDA Sandžaka posthumno su odlikovani Aćif ef. (Bljuta) Hadžiahmetović, Ahmed Daca, Mula Jakup Kardović, Ferhat beg Draga, Nedžib Draga, Ajdin Draga, Dželal Mitrovica i Derviš Mitrovica.

Aćif efendija Hadžiahmetović, Ahmed Daca i mula Jakup ef. Kardović posebno su odlikovani “za zaštitu identiteta, kulture i jezika, Bošnjaka i Albanaca od asimilacije i međusobnoj saradnji u organizovanju odbrane Bošnjaka i Albanaca tokom Drugog svjetskog rata od četničkih bandi”.

Nedžib i Ferhat Draga su odlikovani za političko organizovanje i zaštitu Bošnjaka i Albanaca od asimilacije u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, dok su Ajdin Draga i Derviš Mitrovica odlikovani za zasluge za državni suverenitet Albanije i učešće na Albanskoj nacionalnoj skupštini u Valoni 1912. godine, kao zastupnici iz Mitrovice i Novog Pazara.

Dželal Mitrovica je kao prvi novinar i direktor Radio Kosova na albanskom jeziku, odlikovan za očuvanje i unaprjeđenje albanskog jezika.

U obrazloženju odlikovanja navodi se da je činjenica da je predsjednik Republike Albanije odlikovao sandžačke velikane za zaštitu i unaprjeđenje identiteta Albanaca i Bošnjaka i saradnje u odbrani albanskog i bošnjačkog naroda potvrđuje da su oni pozitivan primjer ličnosti zaslužnih za zaštitu svojih naroda.

Na svečanosti su, kako je predočenO, uzeli učešće predstavnici političkog, kulturnog i javnog života iz Sandžaka, Kosova i Crne Gore.

Na ovu svečanosti je prisustvovao predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžak Sulejman Uglanin, sa saradnikom, unukom Mula Jakupa Kadrovića, prof. Rešad Kardović, predsjednik i potpredsjednik organizacije „Kosovo za Sandžak“ Ismet Azizi i Ali Daci.

Portal Dardaniapress je objavio da je albanski predsjednik Ilir Meta dodjelio titulu „Vitez Skenderbegovog reda“ kolosu iz Novog Pazara Aćifu Hadžiahmetoviću, i predsjedniku opštine Ahmedu Daci, titulu „Vitez Skenderbegovog reda – velika ličnost” Mula Jakupa Kardovića iz Rožaje, borcima za slobodu iz porodice Draga, kao i Dervišu i Dželalu Mitrovice titule „Vitez reda zastave“.

“Trebalo je punih 77 godina da ove nacionalne ličnosti odlikuju albanska država. Zaslužuju da ih cjenimo i poštujemo.” rekao je Meta i izrazio zadovoljstvo što, kako je naveo, oživljava sjećanje na ove nezamjenljive historijske ličnosti koje su se zalagale za starosjedelačko stanovništvo u Sandžaku i šire.

Nakon podjele odlikovanja Ugljanin je rekao da od danas u albanskoj državi žive lideri iz Sandžaka, oni koje su slovenski komunisti osudili na smrt jer su pobožno štitili bošnjačko i albansko stanovništvo u Sandžaku od istrebljenja.

“Ovjekovečeni su na pijedestalu slobode, ovo je najvažniji događaj za Sandžak i njegov narod. Ove ličnosti će od danas postati dio školske lektire i naše historije, ali i za druge biće najbolji primjeri patriotizma i slobode”, zaključio je Uglanin, objavio je dardaniapress.net.

Unuk Mule Jakupa Kardovića, prof. Rešad Kardović se zahvalio predsjedniku Iliru Meti na odlikovanju, istakavši vitalni značaj ovog velikog naslijeđa koje će, kako je poručio, cijelo Rožaje sa ponosom nositi.

Na inicijativu Udruženja „Kosovo za Sandžak”, zaključuje se, da je prije sedam godina od Albanije zatraženo da odlikuje ove historijske ličnosti iz političkog života u Sandžaku. Nakon što je predsjednik Republike Albanije Ilir Meta primio prijedlog iz ove organizacije, i sa velikom posvećenošću dao sadržajno obrazloženje i ove ličnosti je odlikovao visokim titulama.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: