Aktuelno Društvo Sandžak Turska

Predstavljen projekat „Sandžačka šuma Turskoj“

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću, predstavljen je projekat „Sandžačka šuma Turskoj“.

Predsjednica Vijeća, Jasmina Curić, gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac, predsjednik opštine Tutin, Salih Hot, predsjednik Udruženja Svetionik, Mirza Aličković i predstavnik Asocijacije Maturanata Turske (ASMAT) Nafil Sejdović, upoznali su javnost o značaju podrške Turskoj i narodu Turske, koja se može pokazati ovim projektom.

“Ovaj projekat ima simboličnan značaj i šalje jaku poruku da je Sandžak jedinstven da je uz narod Republike Turske uz predsjednika Redžepa Taipa Erdogana i da su građani Sandžaka i građani turske porijeklom iz Sandžaka neraskidiva veza Turske i Srbije”, kazala je predsjednica Vijeća i dodala da se i dalje mogu priključiti svi građani Sandžaka.

“Svi oni koji žele iskazati saosjećanja i pokazati svoju brigu evo prilike da kroz donaciju sadnica imaju svoje drvo u “Sandžačkoj šumi Turskoj” koje će rasti kao što raste naša ljubavi i brige prema turskom narodu i Republici Turskoj”, kazala je predsjednica Vijeća.

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac istakao je da upravo Bošnjaci u Sandžaku čine most uspješne saradnje Republike Srbije sa Republikom Turskom te da je ovaj projekat sadnje sandžačke šume u Turskoj simbolični pokazatelj naše brige i podrške narodu Turske.

“Grad Novi Pazar se odazvao pozivu Bošnjačkog nacionalnog vijeća za priključivanje projektu “Sandžačka šuma Turskoj” jer znamo da nas vežu kako prijateljske tako i bratske veze sa Republikom Turskom i narodom Turske. Ovo je jedan simboličan projekat kojim želimo da pokažemo solidarnost i brigu za svim onim što se dešavalo tokom ljeta u Republici Turskoj kada su se desili ogromni požari koji su izazvali veliku materijalnu i ekonomsku štetu.

Ovaj projekat je još jedan dokaz da je bošnjački narod u Srbiji most prijateljstva koji spaja ove dvije države, Republiku Srbiju sa Republikom Turskom i taj odnos ove dvije države je do sada na najvećem nivou od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije zemlje”, kazao je gradonačelnik Biševac.

Predsjednik opštine Tutin, Salih Hot kazao je da opština Tutin oduvijek ima posebne veze sa Republikom Turskom te da je zbog toga, ovaj projekat, od velike važnosti građanima Tutina.

“Opština Tutin oduvijek je imala posebne veze sa republikom Turskom kao i sa mnogim gradovima sa kojima ima i pobratimske veze, te nas to na neki način i više obavezuje da ovaj projekat podržimo i damo svoje učešće.

Ovom prilikom pozivam sve predsjednike sandžačkih opština, sve građane Sandžaka, privrednike sa ovih prostora i sve građane Tutina da se priključe ovom projektu kako bi zajedno pokazali narodu Turske da smo uz njih”, kazao je predsjednika opštine Tutin, Salih Hot.

„Mi maturanti iz Republike Turske imamo posebnu moralnu obavezu i posebno mjesto u saradnji između Srbije i Turske. Ovom prilikom pozivam sve maturante da se priključe ovoj akciji, da pozovu svoje prijatelje, alarmiraju svoje poznanike da zajedno zasadimo sandžačku šumu u Turskoj“, rekao je Nafil Sejdović ispred Asocijacije Maturanata Turske.

„S obzirom da Udruženje Svetionik ima jako dobru saradnju sa mnogim institucijama u Republici Turskoj, izuzetno nam je drago što nas je Bošnjačko nacionalno vijeće pozvalo da budemo dio ovog projekta. Takođe veliki broj mladih ljudi koji su bili na projektima koje je upravo Republika Turska podržavala, sretni su što mogu biti dio ovog projekta i što mogu dati svoj doprinos.

Ovo je jedan dobar primjer lijepe zajedničke saradnje jer smo se zajedno okupili oko korisne ideje, za kupovinu sadnica koje će biti zasađene u Republici Turskoj te se nadam da će ovakav sličan projekat u nekom narednom periodu biti i kod nas na lokalu“, zaključio je Mirza Aličković, predsjednik Udruženja Svetionik.

Projekat „Sandžačka šuma Turskoj“ pokrenut je kao podrška narodu Turske koji je u prethodnom periodu pretrpeo štete uslijed požara koji su uništili veliki broj šuma.

Plan je da obezbijedimo što veći broj sadnica i posadimo ih na neku od parcela koja je bila zahvaćena požarom, te tu parcelu nazovemo „Sandžačka šuma – poklon narodu Turske od naroda Sandžaka“. Time ćemo ostaviti trajni bratski trag i pokazati narodu Turske ljubav i brigu.

Donacije za sadnice možete uplatiti putem računa koji smo otvorili posebno za ovu namjenu: Banca Intesa – 160600000123257755

Projekat realizuju Bošnjačko nacionalno vijeće, Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, Mešihat Islamske zajednice Sandžaka, Grad Novi Pazar, Opština Tutin, Udruženje Svetionik, Asocijacija Maturanata Turske (ASMAT).

Izvor i foto: bnv.org

Povezane vijesti

%d bloggers like this: