Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

“Njemačka bolnica” bez koncentratora kiseonika i potrebnog broja medicinskog osoblja, stariji i muhtač bolesnici gladni i žedni

Poznata humanitarna aktiviskinja, široj javnosti postala poznata tokom prošlogdišnjeg vala korone, “heroina” iz Novog Pazara, Nerma Zekić Hoćanin javno je, preko društvenih mreža, večeras pozvala da neko za pacijente na kućnom liječenju obezbjedi koncentrator kiseonika.

Ona se obratila nakon što su pomoć od nje zatražili građani, kako je predočila, po preporuci iz novopazarske Opšte bolnice, a zbog toga što su svi koncentratori zauzeti zbog velike potražnje u posljednjih 15 dana.

“Ako ima neko kiseonik, neka mi javi. A poštovana njemačka bolnica bi mogla da obezbjedi koji koncentrator kiseonika za pacijente na kucnom liečenju, jer prošlog ljeta su ih bili puni hodnici novih – od silnih donacija naših privrednika i dijaspore! Više mi se smučilo da teram mak na konac i da istjerujem neku pravdu, ali ako već lijekove pacijenti kupuju, obezbjedite im bar kiseonik!”, navela je Nerma u javnom obraćanju uz objavu poruke kojom se od nje traži pomoć.

Podsjećamo da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u julu 2020. godine izjavio “da u Novom Pazaru imamo jednu od najboljih bolnica, bolje opremljenu nego njemačke”.

“Ne postoji stvar koja im nedostaje. Od testova, maski, odela, respiratora, svih mašina…Pa bolje ste opremljeni nego bilo koja njemačka bolnica”, rekao je tada Vučić.

 

– “Doktori srčani, nepokretni zovu mnogo puta za najmanju pomoć”

Uredniku SNews-a obratila se večeras jedna istaknuta sugrađanka Novog Pazara koja se liječi od korone već 18 dana, ističući da su na Infektivnom odjeljenju “doktori srčani ali da nema dovoljno medicinskih sestra i tehničara kako bi pomogli starijim i težim bolesnicima”.

“… sad i ne želim o sebi da pišem. Želim samo da pokušam preko tebe i Aladina (Paučinca) da nekako objavite da su doktori zaista srčani i da se radi punom parom, ali sestrica i tehničara nema dovoljno. Išla sam dvaput na odjeljenje za infuziju, stari i teži bolesnici su muhtač da im ko stavi kap vode u usta i ono što im donese rodbina. Gladni su i žedni. Trebalo bi uputiti apel za volontere koji su u onom prvom naletu hranili i pojili bolesnike. Sada, valjda nije u opisu sestara i tehničara da hrane bolesnike, zaista ih i nema i oni nepokretni zovu mnogo puta za najmanju pomoć”, navela je u poruci naglašavajući da je oduševljena doktorima i prijemom u “Covid 2”.

Ispred covid ambulante OB Novi Pazar u julu 2020. Foto: SNews, arhiv

“Ali nemam snage da idem u javnost, dosta saam bila bolesna, emotivno sam slaba još i fizički. Samo u ime Allaha dž. š. i uz minimum moje pomoći ovo činim. Da bude lakše i bolje bolesnicima gore. Ovo se odnosi na Infektivno odjeljenje. Ovo je samo minimum, nemam snage, ali ti si borac, novinar, Aladin je borac, pa da se pomogne ljudima inš. Mnogo je tužno, ja sam još slaba i nisam toliko uticajna”, napisala je ona želeći da za sada ostane anonimna.

Predstavnici Opšte bolnice Novi Pazar od avgusta prošle godine ne održavju konferencije za mediji niti su dostupni za novinare SNewsa kako bi govorili o aktuelnoj situaciji u toj zdravstvenoj ustanovi.

 

Izvor i foto ilustracija: SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: