Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Sandžak Turska

Predstavljene aktivnosti BNV-a tokom 2020. godine: Saradnja sa BiH i Turskom,kao i tendencija rasta učenika u nastavi na bosanskom jeziku najznačajniji uspjesi Vijeća

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić je ocjenila da su efikasna međunarodna i institucionalna saradnja pokazana kroz velika podrška institucija Bosne i Hrecegovine, kao i saradnja s Turskom, te tenedencija rasta broja učenika u nastavi na bosanskom jeziku najznačajniji uspjesi Vijeća tokom 2020. godine.

Bošnjačko_nacionalno_vijeće_u_2020

Prioritet u radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća tokom 2021. godin biće popis stanovništa, kako bi se, ukazala je Curić, realnoredstavila nacionalna struktura stanovnišva.

Ona je, na završnoj godišnjoj konferenciju za novinare na kojoj su predstavljene aktivnosti BNV tokom 2020. godine, istakla da je BNV pored svih izazova tokom ove goine uspjelo da uspješno realizuje veliki broj planiranih aktivnosti, projekata i da postigne zadati cilj, a to je “dalje unaprjeđenje prava i rad na zaštiti Bošnjaka u Sandžaku”.

“Ono čime se posebno i sa punim pravom možemo pohvaliti u ovoj godini je ostvarena efikasna međunarodna institucionalna saradnja sa prijateljskim zemljama, a naročito sa Turskom i BiH. Ova saradnja je rezultirala podrškom BNV-u u svim oblastima a posebno u oblasti obrazovanja gdje smo realizovali mnoge značajne projekte”, ukazala je Curić posjetiši na podjele udžbenika đacima prvacima u nastavi na bosanskom čija vrijednost je iznosila skoro 100 hiljada evra a što je finansijski podržala Republika Turska.

Posebno dobru saradnju, kako je navela, Vijeće imalo sa turskim Komitetom za saradnju Turske sa Srbijom (DEIK).

Podvukla je da je međunarodna podrška je naročito bila vidljiva i u vremenu prvog talasa korone kada je, na inicijativu Vijeća, Sandžaku upućena neprocjenjiva pomoć u vidu materijalnih i nematerijalnih donacija od Republike Turske, Bosne i Hercegovine, a posebno dijaspore koja živi širom svijeta a najviše u Evropi.

“Želim posebno da istaknem značaj dijaspore i odam priznanje i zahvalnost na svim donacijama koje i dalje upućuju Sandžaku. Koristim priliku da poželim dobrodošlicu dijaspori. Zahvaljujemo se na ovogodišnjim donacijama Sandžaku svim pojedincima, posebno udruženjima iz cijelog svijeta. Posebno priznanje i zahvalnost Udruženju „Bosna Sandžak“ iz Istanbula. Ovom prilikom bi još jednom istakla značaj podrške koju dobijamo iz Bosne i Hercegovine a koju mi doživljavamo našom matičnom državom. Stoga na kraju ove godine još jednom, odajem priznanje i zahvalnost članu predsjedništva BiH gospodinu Šefiku Džaferoviću i njegovom timu na značajnoj i iskrenoj podršci BNV-u a time i svim Bošnjacima i građanima Sandžaka”, poručila je predsjednica BNV-a.

Ona je odala priznanje i ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković koja, kako je kazala, svojim ogromnim diplomatskim iskustvom i znanjem radi na otvaranju konzulata BiH u Novom Pazaru. Curić je istakla veoma korektnu, profesionalnu i plodonosnu saradnju koju ostvaruje Vijeće sa temeljnom i najstarijom kulturnom institucijom Bošnjaka „Preporod“, sa Bošnjačkim institutom – Fondacija Adila Zulfikarpašića, zatim sa Merhametom BIH a potpisan je sporazum o saradnji sa Fondacijom „Alija Izetbegović“ kao i sa Muzejem „Alija Izetbegović“ iz Sarajeva.

Predočila je da je u godini koja je za nama, poseban značaj za sve građane Sandžaka je imala podrška i pomoć timova ljekara iz Sarajeva i Tuzle, koji su u najvišoj epidemiološkoj opasnosti, rizikujući svoje zdravlje i živote pošli put Sandžaka i pružili nam neizmjernu pomoć.

“U ime BNV-a i u svoje ime želim da odam priznanje i zahvalnost, svim ljekarima iz BIH na stručnoj, ljekarskoj a uz to i bratskoj pomoći. Priznanje i zahvalnost u ovoj godini pripada i Organizaciji žena SDA BiH na donaciji, a posebno predsjednici Kemali Zuko. Koristim priliku da podsjetim da je među organizacijama iz BiH, Fondacija Alija Izetbegović prva uputila pomoć Sandžaku”, kazala je.

Podsjetila je a je BNV aktivno učestvovao u radu Ureda za koordinaciju bošnjačkih nacionalnih vijeća u regionu, koju čine i bošnjačka vijeća iz Crne Gore, Makedonije, Kosova, Hrvatske a koju predvodi Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca Bosne i Hercegovine kojim predsjedava prof. Dr Nedžad Mulabegović.

Jedna od važnijih odluka na Koordinaciji bošnjačkih nacionalnih vijeća je izrada prijedloga Rezolucije o zajedničkim simbolima Bošnjaka koja će se u konačnici razmatrati na Konferenciji bošnjačkih organizacija, institucija i ustanova koja se planira održati u narednom periodu.

“Postoji inicijativa da se u rad koordinacije uključi i bošnjačka dijaspora kroz svoje predstavnike reprezentativnih Udruženja dijaspore kao što je Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike čiji prijem pri koordinaciji je već odobren zatim Udruženje Bošnjaka iz Istanbula „Bosna Sandžak“ koje ima status nacionalnog udruženja priznatog od Republike Turske, kao i druga bošnjačka udruženja dijaspore širom svijeta.Efikasno smo učestvovali u Koordinaciji nacionalnih savjeta nacionalnih manjina u Republici Srbiji i bili inicijatori i predlagači stavova vezanih za ostvarivanje identitetskih i nacionalnih pitanja kao i za efikasnije funkcionisanje nacionalnih savjeta koji su prihvaćeni kao zajednički stavovi svih nacionalnih savjeta. Stavovi koje smo mi inicirali u ime Koordinacije iznošeni su na svim republičkim instancama od strane predsjedavajućeg Koordinacijom”, rekla je predsjednica BNV-a u osvrtu na aktivnosti tokom 2020. godine.

– Nastava na bosanskom jeziku pokazatelj rezultata rada BNV-a

Predočila je podataka da u okviru projekta nastave na daljinu, u ovom velikom projektu trenutno učestvuje skoro 40 nastavnika i stručnih saradnika, a više od 60 nastavnika je pripremalo časove za ovaj vid nastave.

“BNV je danas ponosno na brojke koje se tiču nastave na bosanskom jeziku. Za nastavu na bosanskom jeziku u upotrebi je 201 udžbenik od kojih su 53 autorska udžbenika i 148 prevedena udžbenika. Trenutno nastavu na bosanskom sluša oko 17.000 učenika u 40 obrazovno-odgojnih ustanova. Ovo je jedan od dobrih pokazatelja našeg predanog rada na unaprjeđenju nastave na bosanskom jeziku.Postignuto je dosta rezultata ali mi smo postavili cilj da sva djeca čiji su roditelji Bošnjaci pohađaju nastavu na svom maternjem jeziku”, ocjenila je i dodala da je to proces koji zahtijeva vrijeme.

Osvrnuvši se na ostvarivanje prava Bošnjaka rekla je da i dalje postoje oblasti u kojima državni organi ne postupaju po propisima.

“Nećemo stati dok ne postignemo taj cilj. Nažalost i dalje postoji osporavanje i nedostatak saradnje od strane nekih državnih organa i svjedoci smo da čak i neki najviši državni organi ne poštuju ovlaštenja Vijeća, negiraju njegove nadležnosti i selektivno primjenjuju zakone. Pred nama i dalje stoji naš cilj da se riješi ustavno pravni položaj Bošnjaka i status regije Sandžak. U tom smislu aktivirali smo saradnju sa Bošnjačkim vijećem Crne Gore (Južnog Sandžaka), radimo na realizaciji našeg sporazuma i organizaciji zajedničkih sekreterijata. Jedan od primarnih zadataka u 2021 godini je učestvovanje u Popisu stanovništva”, zaključila je predsjednica BNV-a Jasmina Curić.

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: