19 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

Imamović: Srbija da se suoči sa Izvještajem EU i lošim položajem Bošnjaka u Srbiji

Stranka demokratske akcije Sandžaka (SDA) pozdravila je usvajanje Izvještaja Evropske komisije o napretku Srbije za 2020. godinu, izjavio je na današnjem zasijedanju Skupštine Srbije poslanik ove stranke Enis Imamović.

On je u obraćanju naglasio da se SDA Sandžaka od svog osnivanja, već punih 30 godina, zalaže za evropske i NATO integracije Srbije.

Medjutim, kako je naveo, SDA Sandžaka smatra da je za usvajanje ovih prvih zaključaka bilo izuzetno važno da se otvori najširi mogući društveni dijalog.

“Zbog toga želim na samom početku da istaknem da se mi ne slažemo sa predloženim zaključcima, jer smatramo da oni ne uvažavaju suštinske kritike koje su iznešene u Izvještaju Evropske komisije”, kazao je Imamović i dodao da ni na koji način da neće učestvovati u njihovom usvajanju na odboru, niti će učestvovati u ovom procesu njihovog usvajanja u plenumu.

Imamović je rekao da Bošnjaci u Srbiji imaju veliki broj problema i neriješenih pitanja.

“Svi zahtjevi koje su u radnoj grupi iznosili legitimni predstavnici Bošnjaka su izbačeni iz tog akcionog plana, zbog čega smo i napustili radnu grupu”, podsjetio je on.

Jedan od važnijih segmenata u ovom Izvještaju, kako je rekao, jeste pitanje neprocesuiranja ratnih zločina počinjenih tokom 90-ih godina.

“Ovaj Izvještaj jasno i nedvosmisleno ukazuje na nepoštovanje presuda Suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu. Ovdje se i pored presuda i dalje negira genocid nad Bošnjacima počinjen u Srebrenici i to od strane najviših zvaničnika i institucija, uključujući i narodnu Skupštinu”, rekao je Imamović i dodao da Narodna skupština u svojim zaključcima, između ostalog, posebnu pažnju mora posvjetiti i ovim pitanjima, te uspostavljanju efikasnih mehanizama u cilju pospešivanja prava manjina.

Nakon njegovog obraćanja, u raspravu su se odmah uključili premijerka Ana Brnabić, ministarke Jadranka Joksimović i Gordana Čomić, koje su osudile obraćanje bošnjačkog poslanika.

One su, uglavnom, isticale u svojim polemikama da je Srbija zemlja u kojoj su “manjinska prava na nivou evropskih standarda” i da Bošnjacima, kako su kazale, nije ugroženo nijedno Ustavno pravo.

U više medjusobnih “okršaja” tokom sjednice, Imamović je replicirao konkretnim izvještajima iz Evropske unije koji ukazuju na nepoštovanje prava manjina u Srbiji, te pozvao kolege poslanike, ministre i premijerku Brnabić da se suoče sa činjenicama o veoma lošem položaju bošnjačkog naroda.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: