25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika

Bivšem direktoru “Čistoće” Eminu Omeroviću izrečena uslovna kazna

“Ukoliko u roku od godinu dana ne izvrši novo krivično djelo, na izdržavanje petomjesečne zatvorske kazne neće ići bivši direktor JKP ,,Gradska čistoća” Novi Pazar, Emin Omerović kome je uslovna osuda izrečena zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja”, saznaje portal Insajder u Višem javnom Tužilaštvu u Kraljevu.

Tužilaštvo za Insajder navodi da je prilikom pregovaranja o vrsti i visini izrečenih krivičnih sankcija imalo u vidu sve otežavajuće i olakšavajuće okolnosti na strani okrivljenih: stepen krivice, propisanu kaznu za konkretno krivično djelo, te da li su radnje izvršenja preduzeli iz ličnog koristoljublja, visinu pribavljene imovinske koristi (za sebe ili druge), broj radnji izvršenja krivičnog djela, kao i lične i porodične prilike okrivljenih, a pre svega njihovu raniju  neosuđivanost, navodi Insajder.

Među uhapšenima u Novom Pazaru su funkcioneri lokalne samouprave ali i odgovorna lica javnih preduzeća, a sporazum o priznanju krivičnog dela za koje se terete sa Tužilaštvom je zaključilo pet okrivljenih, kojima je izrečena uslovna osuda, dok se postupak vodi protiv još sedam lica.

Zbog zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom u Novom Pazaru Novosađanima K.I. i M.D, kao i N.I iz Kruševca, nakon zaključenja sporazuma o priznanju krivičnog djela, izrečena je uslovna kazna, na taj način što im je utvrđena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od godinu dana ne izvrši novo krivično djelo, podsjeća Insajder.

Prema sporazumu sa Tužilaštvom, istu kaznu dobio je i Kragujevčanin E.D. zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja u pomaganju.

“Istovremeno, Tužilaštvo je imalo  u vidu i činjenicu da su osuđena lica priznala izvršenje krivičnog dela, čime je znatno skraćeno trajanje krivičnog postupka, a samim tim i troškovi prouzrokovani vođenjem postupka, te da su njihove odbrane doprinele razjašnjenju činjeničnog stanja”, ističe se u odgovoru Insajderu.

Pred posebnim odjeljenjem Višeg javnog Tužilaštva u Kraljevu zbog zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom postupak se vodi protiv A.S, I.A i V.E, svi iz Novog Pazara i P. N. iz Subotice, ali i još tri Novopazarca – pomoćnika gradonačelnika Novog Pazara E. Š, zbog dva krivična djela trgovina uticajem, direktora JP ,,Zavod za urbanizam”S. Lj, zbog dva krivična djela zloupotreba službenog položaja i D. M, koji je zaposlen u Gradskoj upravi, zbog četiri krivična djela trgovina uticajem.

Podsjećamo,teretili su se da su počinili više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja, trgovina uticajem i zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama.

U Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu za Insajder je rečeno da je na uslovne kazne pravnosnažno osuđeno 15 uhapšenih početkom novembra u policijskoj akciji suzbijanja koupcije i finansijskog kriminala u Prijepolju, Arilju i Novom Pazaru. Oni su s Tužilaštvom zaključili sporazum o priznanju krivičnog djela za koji se terete.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: