24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Presuda za pogibiju Šemsudina Kučevića postala pravosnažna

Presuda Fadilu Preliću iz Tutina, osuđenom na dvije godine zatvora zbog teškog djela protiv bezbjednosti saobraćaja, za pogibiju predsjednika opštine Tutin i funkcionera SDA Sandžaka Šemsudina Kučevića, postala je pravosnažna.

Viši sud u Novom Pazaru saopštio je danas da je Apelacioni sud u Kragujevcu 11. januara potvrdio presudu kojom je Prelić 1. okotobra 2021. godine zbog krivičnog djela teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja osuđen na dvije godine zatvora.

Osuđeni Prelić je, kako je navedeno u saoštenju, dužan da plati troškove kriivičnog postupka.
Takođe njemu je zabranjeno upravljanje vozilima “B” kategorije u trajanju od godinu dana, s tim što se trajanje ove mjere ne računa u vrijeme provedeno u zatvoru.

Podsjećamo da je Fadil Prelić, radnik jedne škole u Tutinu, upravljao vozilom u trenutku nesreće kada je na putu Tutin-Novi Pazar, u mjestu Mađare, godine smrtno stradao Šemsudin Kučević.

Prelić tokom sudskog postupa nije priznao krivicu, a njegova odbrana je pokušala da ospori navode optužbe da je bio u alkoloisanom stanju.

Prvostepenom presudom Višeg suda u Novom Pazaru Fadil Prelić iz Tutina proglašen je krivim što je u svojstvu vozača, u pripitom stanju, izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je 12. oktobra 2017. godine.poginuo Šemsudin Kučević, dugogodišnji predsjednik opštine Tutin i visoki funkcionera Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka.
Prelić je osuđen na dvije godine zatvora.

Sudskim vještačenjem utvrđeno da je, prilikom udesa u mjestu Mađare, na putu Tutin-Novi Paza,,optuženi Prelić, upravljajući vozilom marke “Škoda” u kojem se na zadnjem sjedištu nalazio stradali Kučević, bio u alkoholisanom stanju sa 0,71 promila alkohola u krvi, kretao se brzinom 67,8 kilometara na sat, nije bio sposoban za bezbjednu vožnju i nije se pridržavao saobraćajnih propisa.

Presudom je konstatovano da je Prelić s vozilom naglo skrenuo u desnu stranu kolovoza, zatim u lijevu i udario u stablo pored puta, usljed čega je od tog udarca Kučević zadobio fatalne povrede grudnog koša.

Odbrana okrivljenog je tokom glavnog pretresa pokušavala da dokaže da Fadil Prelić nije bio u alkoholisanom stanju.

Prva presuda u ovom postupku,je donešena skoro nakon četiri godine od pogibije Kučevića.

Ovaj postupak je protekao uz proceduralne izmjene i nejsnoće uz promjenjenu dvojica tužilaca, od kojih je jedan takođe stradao u saobraćajnoj nesreći.

Šemsudin Kučević je rođen 03.11.1959. godine u Tutinu, po profesiji bio je politikolog, jedan je od osnivača Stranke demokrtaske akcije (SDA) Sandžaka 1990. godine i prvi saradnik Sulejmana Ugljanina. Na poziciji predsjednika Opštine Tutin bio je u šest mandata. Iza njega je ostala supruga, tri kćerke i sin. Zbog političkog djelovanja bio je u grupi od 24 optužena u političkom procesu za vrijeme Miloševićevog režima.

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: