20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Srbija

Prezentacija predizbornog istraživanja Demostata: U Srbiji više neće biti isto

Prema istraživanju Demostata u posljednjih četiri-pet mjeseci došlo je do važnih promjena u percepciji i stavovima javnog mnenja u odnosu na vlast i partokratsku državu i na potrebu promene vlasti onakve kakva je sada na delu.

Kako se navodi u tom izvještaju, a koji je juče prezentovan i Medija centru Beograd, u prvoj polovini marta ove godine, nalaze da su gotovo izjednačena politička opredeljenja za tri opcije odnosa građana prema promeni vlasti:

“Za trećini ispitanika (32%) je dobra i sadašnja vlast, nepuna trećina (30%) ispitanika misli da bi bilo dobro da neko drugi bude na vlasti, a za nešto više od trećine ispitanika (38%), svaka je vlast ista; njima je svejedno ko je na vlasti”, konstatira se.

U odnosu na istraživanje obavljeno u drugoj polovini decembra prošle godine isti je broj ispitanika koji pristaje uz aktualnu vlast, opao je broj ispitanika kojima je svejedno ko je na vlasti sa 49 na 38 procenata, a na trećoj strani povećan je gotovo duplo – sa 18 posto na 30 procenata – broj ispitanika koji smatra da je bolje da dođe do promene vlasti.

Ocjenjuje se i da ovakvi nalazi i ovakvi trendovi ukazuju na to da u Srbiji više neće biti isto, bez obzira ko će imati većinu u Skupštini Srbije, ko će biti izabran za predsednika Republike i ko će biti vlast u Beogradu.

Zaključuje se da treba reći da se pozitivan stav prema promjeni vlasti još nije pretočio u glasanje za partije opozicije.

“Drukčije rečeno, nešto je više građana koji se izjašnjavaju za promjenu vlasti nego građana koji iskazuju nameru da glasaju za stranke opozicije. S druge strane, za nekoliko postotaka je više građana koji će glasati za partije sadašnje vlasti nego građana koji su za opstanak te iste vlasti”, stoji na sajtu Demostata, piše glavni istraživač Srećko Mihailović.

On je, odgovarajući na novinarsko pitanje da li se odnos 40 posto za stranke na vlasti i 30 posto za opoziciju onih koji će izaći na izbore glasati ili ne, rekao da su izbjegavali svaku ideju izborne prognoze iz više razloga.

“Ovo je zemlja u kojoj izborni rezultat ne zavisi od građana koji izlaze na izbore o tome šta misle o kandidatima. Mnogo je toga što tu ide nekim vanrednim putem, sa strane”, rekao je Mihailović podsjetivši da je Srbija zemlja sa političkim sistemom u kojem se biraju političke partije, a ne poslanike i odbornike.

Ocjenio je i da je predizborno stanje gore nego 1990. i 2000. godine.

Dalje se u osnovnim nalazima konstatira i da legitimnost predstojećih aprilskih izbora je pod velikim znakom pitanja.

“Možemo čak tvrditi da znak pitanja nije potreban. Javomnjenska delegitimacija izbora je činjenica koju je teško poreći i o tome posredno li neposredno govore istraživanja i analize Demostata, Crte, Biroa za društvena istraživana i drugih. O osnovnim formama delegitimacije izbora svedoče sledeće pojave: visoka politički motivisana izborna apstinencija građana; rasprostranjeno mišljenje o nepoštenim i neslobodnim izborima; izborna patologija: zastrašivanje, ucenjivanje i podmićivanje potencijalnih birača; medijski monopol dominantne partije; funkcionerska kampanja…”, navodi se.

Prema nalazima Demostatovog istraživanja, dve petine ispitanika (43%) misli da predstojeći izbori neće biti pošteni i slobodni. Takođe dvije petine ispitanika (41%) ima suprotno mišljene: predstojeći izbori biće pošteni i slobodni. Približno svaki šesti ispitanik nije odgovorio na ovo pitanje, bilo da nije imao odgovor bilo da je ostao uzdržan.

Ukupno je anketirano 1223 građana. Uzorak je reprezentativan. Osnovne nezavisne varijable (pol, starost, nivo obrazovanja i dr.) proporcionalno su zastupljene u uzorku. No problem je u tome što su realizovani uzorci za telefonske ankete, kada je reč o Srbiji, samoizabrani uzorci. Naime, da bi dobili 1223 ispitanika trebalo je okrenuti oko 7.500 telefonskih brojeva. Razgovor sa anketarom Demostat odbilo je 6.115 građana.

“Mi o tim građanima ne znamo ništa pouzdano. Nešto znamo o onom svakom šestom koji je prihvatio intervju”, zaključuje Istraživačko-izdavački centar “Demostat”.

Izvor: Demostat

Povezane vijesti

%d bloggers like this: