19 Aprila, 2024
Aktuelno Kultura Novi Pazar Sandžak Zanimljivosti

U Muzeju „Ras“ Novi Pazar otvorena izložba ojica: Upisom ojica u Nacionalni registar napravljen bitan korak u očuvanju kulturne baštine sa ovog prostora

U Muzeju „Ras“ Novi Pazar, pred brojnim gostima i publikom, sinoć je otvorena izložba ojica (posebna vrsta čipke) „Ojice na ženskoj bošnjačkoj nošnji – nekad i sad“.

Izložbe je organizirana u povodu je upisa u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog naslijeđa Srbije elementa znanja, umeća i vještine izrade ojica na ženskoj bošnjačkoj narodnoj nošnji u jugozapadnoj Srbiji.
Etnolog Muradija Kahrović Jerebičanin je ocjenila da je sa upisom ojica u Nacionalni registar napravljen bitan korak u očuvanju kulturne baštine sa ovog prostora.
Gostima su obrazložene realizovane aktivnosti da bi se ostvario ovaj cilj. Naime, Muzej je 2017. realizovao projekat, uz podršku Ministarsva kulture, ”Tradicionalna izrada oica na bošnjačkoj nošnji” , a učestovale su učenice iz tri srednje škole i uspješno naučile izradu ojica. Zatim je 2019. sniman dokumentarni film ”Igra ojica na bošnjačkoj nošnji” u kojem su prikazane tri tradicionalne tehnike izrade ojica. Muzej sarađuje i sa udruženjem žena ”Pazarski bazar rukotvorina” koje savremenu odjeću i nakit ukrašavaju ojicama i dokazuju da se one mogu koristiti i u današnjem odijevanju.
Direktor Muzeja Fuad Baćićanin poručio je da je važno očuvati kulturnu baštinu u okviru koje su i ojice, bitan element bošnjačke naodne nošnje.
“Trud i rad donose rezultate što potvrđuju ove aktivnosti Muzeja”, rekao je Baćićanin.
.
Na ovoj izložbi gostima su prikazane ojice na muzejskim odijevnim elementima: šamijama, košuljama svilenicama, ”parlantama”-svečanim šamijama, kao i na rukotvorinama iz Udruženja žena ”Pazarski bazar rukotvorina”, savremenim parlantama i nakitu.
Gostima su također prezentovane tri tradicionale tehnike izrade ojica – čantalom, mekikom i običnom iglom i svilenim koncem.Izložba će biti otvorena do kraja aprila.
Izvor/foto: Muzej “Ras” Novi Pazar

Povezane vijesti

%d bloggers like this: