Aktuelno Novi Pazar Politika Sandžak

SDP: Bismislen prijedlog SDA Sandžaka za uvođenje prelazne vlasti u Novom Pazaru

Sandžačka demokratska partija (SDP) je, povodom prijedloga mjera Odborničke grupe SDA Sandžaka u Skupštini Grada Novog Pazara da se raspuste organi upravljanja i do redovnih izbora uvede prelazna vlast, saopštila da je to besmisleno i da nema veze sa Novim Pazarom.

Iz SDP-a navode da sa žaljenjem gledaju kako ta, “nekada ozbiljna politička organizacija sa jasnom politikom i ideologijom, sada postaje stranka koja se bavi jedino medijskim trikovima i spinovima”.

“Više nema politike, više nema zalaganja za prava Bošnjaka, više nema ničega osim sitnih pakosti i lova u mutnom”, stoji u saopštenju gdje se prethodno navodi da je SDP oduvijek imala respekta prema SDA Sandžaka, iako se sa njima ne slažemu u brojnim pitanjima.

“Smatrali smo ih za vrijednog političkog protivnika, ali i vrijednog koalicionog partnera”, neveli su u reagiranju.

Navodeći da su se odbornici te stranke obratili Gradskoj upravi sa predlogom da se raspuste organi Grada, te da se izaberu novi, u kojima će učestvovati i oni iz SDP-a smatraju da taj prijedlog nema veze sa Novim Pazarom već sa Tutinom.

“SDA traži, bez imalo ironije, da se izabere novo rukovodstvo Grada jer žele da budu malo u vlasti. Besmislenost ovog prijedloga ne treba ni objašnjavati, ali treba reći da povod za njegovo slanje nema veze sa Novim Pazarom, on je nastao u nama susjednoj opštini, Tutinu. U toj opštini je SDA suvereno vladala decenijama, i ta opština, njena javna preduzeća i ustanove su pred kolapsom, a skupština opštine ne zasjeda od prošle godine. U Tutinu ne postoji skupštinska većina, rukovodstvo opštine Tutin zauzima svoje pozicije nelegalno, jer nemaju podršku odbornika i naroda”, piše u saopštenju objavljenom na fb stranici SDP-a.

Dodaju da je predsjednik opštine Tutin bez legitimiteta i da se dosjetio da optuži opoziciju kako su oni krivi za takvo stanje u Tutinu, pa čak i da im zaprijeti kako će sam sebi uvesti prinudnu upravu.

“I dok su se svi koji su to gledali smijali, nekome u centrali SDA je palo na pamet da je to dobra ideja, da će oni sada da traže prinudne uprave u svim gradovima da bi, kako se kaže, zamutili vodu i opravdali se od devastacije koju su izazvali u Tutinu. SDA Sandžaka je ostala samo senka one nekadašnje ozbiljne političke organizacije. Medijski trikovi, kao što je ovaj danas, su jedino što je ostalo. Nestala je ideja, nestali su ciljevi, nestao je osjećaj odgovornosti, ničega više nema osim jeftinih trikova. Zbog toga sada, nažalost, gledamo kako SDA nestaje sa političke scene”, poručli su iz ove stranke.

Ističući da, “ako ovo ne urodi plodom vanistitucionalno i putem građanske neposlušnosti tražiti rješenje krize” Odbornički klub SDA Sandžaka predao je danas predsjednici Skupštine Grada i gradonačelniku Novog Pazara prijedlog mjera za, kako su naveli, vraćanje povjerenja građana u lokalnu samouravu i stabilizaciju stanja u gradske organe i službe.

SDP u kontinutetu, već 15 godina, čini okosnicu vlasti u Novom Pazaru.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: