26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Vremeplov

Prije 76 godina su osnovane Ujedinjene nacije (UN)

Prije sedamdeset šest godina, nastale su Ujedinjene nacije kao nosilac nade za svijet koji je izranjao iz senke katastrofalnog sukoba. Danas žene i muškarci Ujedinjenih nacija i dalje šire tu nadu u cijelom svijetu.

U poruci generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša je ukazano da danas, COVID-19, konflikti, glad, siromaštvo i problemi koje donose promene klime, nas podsjećaju da je naš svijet daleko od savršenog, a li, jasno nam ukazuju i da je solidarnost jedini put napred.

Treba da se okupimo kako bismo odgovorili na velike izazove i radili na dostizanju Ciljeva održivog razvoja. Tako što ćemo svakoj osobi, svuda na svijetu, obezbjediti pristup vakcinama protiv COVID-19, i to što prije. Tako što ćemo štititi i poštovati prava i dostojanstvo svih ljudi – posebno najsiromašnjih i najugroženijih, djevojčica i žena, djece i mladih.Tako što ćemo nastojati da zaustavimo konflikte koji na našem svijetu ostavljaju ožiljke. Tako što ćemo se odvažno obavezati na borbu protiv promjena klime za spas planete – i održati riječ.I tako što ćemo graditi globalno upravljanje koje će biti inkluzivnije, umreženije i djelotvornije – kao što je izloženo u mom nedavno objavljenom izvještaju „Naša zajednička agenda””, navedeno je u poruci generalnog sekretara UN-a.

Podsjeća se da su vrijednosti na kojima se već 76 godina temelji Povelja UN – mir, razvoj, ljudska prava, i mogućnosti za sve – nemaju rok trajanja.

Danas, kad obilježavamo Dan UN, neka nas ti ideali ujedine i podstaknu da u potpunosti ostvarimo obećanje, potencijal i nadu koju simbolizuju Ujedinjene nacije, zaključuje se u poruci iz svjetske organizacije.

Organizacija ujedinjenih nacija (OUN), kraće Ujedinjene nacije (UN), međunarodna je organizacija koja se osnovana od strane 51 države, ukinuvši Ligu narodaç

Sjedište UN-a je u Njujorku i broji 193 zemlje članiceosim Vatikana (koji je odbio članstvo, i ima status posmatrača. To je „globalno udruženje vlada koje sarađuju na polju međunarodnog prava, globalne bezjbednosti, ekonomskog razvoja i socijalne jednakosti“..

Ujedinjene nacije su nastale 24. oktobra, 1945, pošto su Povelju ratifikovale pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, Republika Kina, Francuska, Sovjetski Savez, Ujedinjeno Kraljevstvo, i Sjedinjene Države i većina ostalih 46 potpisnica.

Izvor: UN, wikipedia

Foto: UN, Office of the UN Resident Coordinator in Serbia

Povezane vijesti

%d bloggers like this: