25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Prijepolje

Prijepolje: U Hisardžiku klanjana dženaza Asmiru ef. Beširoviću

U Hisardžiku kod Prijepolja danas je klanjana dženaza uglednom imamu rahmetli Asmiru ef. Beširoviću.

Uz prisustvo velikog broja vjernika dženazu namaz je predvodio Ensar ef. Beširović, sin rahmetli Asmira efendije.

Okupljenima su se obratili vrhovni poglavar Islamske zajednice Srbije, reis-ul-ulema dr Sead ef. Nasufović i glavni imam Prijepolja dr Nadir ef. Dacić.

Dženazi je prisustvovao i muftija sandžački mr Senad ef. Halitović sa saradnicima, mnogobrojni imami iz Prijepolja, cijelog Sandžaka i šire, kao i izaslanici Diyaneta – Islamske zajednice Turske.

Asmiru ef. Beširović će, pored svojstvene skrušenosti u vjeri, skromnosti u životu i posvećenosti prenošenja znanja, ostati upamćen po tome što je konstantno vjernike pozivao jedinstvu i zajedništvu, ističući da “mi imamo daleko više stvari koje nas ujedinjuju, a veoma malo koje nas razjedinjuju.

“Mi smo ujedinjeni na osnovama, na temeljima, a razilazimo se ponekad na malim, sporednim i baznačajnim stvarima. Zaboravljamo da nam je Gospodar jedan, Poslanik jedan, da namje svima cilj doći do dženeta, a spasiti se džeheneme. Zato pomozimo jedni drugima da dođemo do tog cilja”, poručio je rahmetli Asmir ef.endija 7. maja 2010. godine.

Beširović je juče preselio na Ahiret u 48. godini života i za sebe je ostavio roditelje, suprugu, sina i dvije kčerke.

Ostaće upamćen kao čovjek koji je širio toleranciju među ljudima i na najbolji način prezentevao islamske vrijednosti. Ukopan je mezarju pored džamije Hisardžik.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: