Aktuelno Kultura Sjenica Teatar/Film/TV

Prikazan dokumentarni film ”Život i rad Huseina Derdemeza”, o sakupljaču narodnih umotvorina na Pešteri

Dokumentarni film ”Život i rad Huseina Derdemeza”, autorke dr Elme Halilović prikazan je u foajeu Kulturnog centra. Kroz život i rad Husena Derdemeza, film otkriva i značajne segmente kulture i tradicije stanovnika Sjeničko-pešterske visoravni.

Film je, prema riječima autorke, književne kritičarke dr Elme Halilović, svojevrsni omaž čovjeku koji je cijeli svoj životni i radni vijek proveo u sakupljanju narodnih umotvorina i usmjenog stvaralaštva Sjeničko-pešterske visoravni.

”Pisana ostavština Huseina Derdemeza je izuzetno bogata. Ovim filmom sam željela da se javnost prisjeti svemu onome što je on dao kulturi, prevashodno našoj, ali generalno južnoslovenskoj”, rekla je autorka.

U sjeničkom selu Bare, u noći 7. septembra 2011. godine, tri maskirana lica upala su u kuću Huseina Derdemeza, opljačkali 1.800 eura, a njega i suprugu Emu pretukli, vezali i oteli im mobilne telefone.

Husein Derdemez (71) je u užičkoj bolnici došao svijesti, ali je dva dana nakon napada, 9. septembra preminuo.

Ni do danas policija nije rasvjetlila ovaj tragični događaj.

Derdemez je decenijama bio saradnik raznih književnih i kulturnih časopisa, a u nauci je poznat kao sakupljač narodnih umotvorina koje je objedinio u knjizi “Sa narodnog vrela”. On je zabilježio veliki broj narodnih lirskih pjesama, izreka, poslovica, zagonetki, a ostavio je i brojne etnološke zapise iz rodnog kraja. Objavio je i knjigu stihova “Obuzdane iskre”.

Elma Halilović rođena je 1. novembra 1978. u Novom Pazaru. Doktorirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Objavila je knjige: Slepa Živana – kako i zašto, 2010. godine i Zagonetke 2015. (u koautorstvu sa Enesom Halilovićem). Izučava savremenu i narodnu književnost. Piše prikaze, eseje i studije. Objavljuje u periodici. Član je redakcije književnosg časopisa SENT i dugogodišnji saradnik na projektu Arhiva tradicije, istorije i kulture ATIK pri Bošnjačkoj zajednici kulture Preporod – ogranak za Srbiju. Član je žirija za književnu nagradu “Meša Selimović”.

Izvor: kazaljka.net

Povezane vijesti

%d bloggers like this: