Aktuelno Društvo Novi Pazar

Profesor Gološ: Turski vojskovođa Ishak beg u Novi Pazar stigao sedam dana nakon Kosovskog boja

Univerzitetski profesor, naučni radnik, istraživač i publicista iz Novog Pazara prof. dr Hivzo Gološ , kao jedan od koautora “Kulturno-historijskog vodiča Novog Pazara”, izjavio je da su Turci Osmanlije, kao vojska sultana Murata, sedam dana nakoon Kosovske bitke 1389. godine došli u Novi Pazar i tu ostali sve do 1912. godine.

Prof. dr Hivzo Gološ

Ističući da vodič sadrži nove detalje kulturno historijski spomenika za period Osmanlija on je naglasio da je vezan i za osnivača Novog Pazara, koji je do sada bili izvan očiju javnosti.

“Na mjestu današnjeg hamama otkrivamo da je Ishak beg, jedan od komandanata vojske sultana Murata, sedam dana nakon kosovskog boja postavio šator i vojska se iz Novog Pazara nije povukla sve do 1912. godine. Kasnije, njegov sin, Isa beg Ishaković je osnivač Skoplja, Sarajeva, Šapca i Novog Pazara kao i velikog broja spomenika širom Kosova, Makedonije, Bosne i Sandžaka”, predočio je profesor Gološ gostujući na Behar TV.

Za “Kulturno-historijski vodič Novog Pazara” kaže da je to cjeloviti program naše multikulturalnosti, etičnosti, multireligioznost, te da sadrži prve pisane tragove o civilizacijama na ovom prostoru kao što su “žrtvenici”, “novopazarski hronogrami”, te opise starih gradova kod Novog Pazara, nove detalje vezane za hrišćanske i islamske sakralne objekte i njihovu uzajamnu povezanost.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: