25 Aprila, 2024
Aktuelno Ekonomija Srbija

Projekcija inflacije u Srbiji

U skladu s globalnim trendom usporavanja inflacije tokom početne faze pandemije, kretale su se i potrošačke cijene u Srbiji. Nakon što je u aprilu i maju bila ispod donje granice cilja, međugodišnja inflacija se vratila u granice cilja i u julu je iznosila 2,0 posto, saopšteno je iz Narodne banke Srbije (NBS).

Kako se konstatutuje na povratak inflacije u granice cilja u najvećoj mjeri su utjecali iščezavanje baznog efekta iz prošle godine kod cijena hrane i sve manji negativni doprinosi cijena naftnih derivata, usljed oporavka svjetske cijene nafte od maja.

“Pozitivan i nešto veći doprinos nego u prethodnom tromjesečju bilježile su cijene voća, dok je doprinos ostalih kategorija hrane, kao i neprehrambenih proizvoda, bio stabilan, što ukazuje na punu snabdjevenost tržišta i u otežanim uslovima pandemije. I u narednom periodu očekujemo da će inflacija ostati niska i stabilna. Prema avgustovskoj centralnoj projekciji, inflacija će nastaviti da se kreće u donjoj polovini ciljanog raspona, bliže donjoj granici cilja do kraja 2021. godine”, navodi se u Izvještaju o inflaciji NBS-a.

Kako se dalje rezimira u takvom kretanju inflacije doprinjetće relativno niska agregatna tražnja, inflacija u međunarodnom okruženju i svjetske cijene primarnih poljoprivrednih proizvoda, dok će efekti niže svjetske cijene nafte postepeno iščeznuti.

“Nakon toga, s daljim rastom ekonomske aktivnosti i tražnje, inflacija će početi postepeno da se kreće ka centralnoj vrednosti cilja od 3%, ali će ostati ispod nje i u 2022”, zaključuje se u Izvještaju.

Ekonomski analitičaru navode i da je u odnosu na majsku projekciju, nova projekcija inflacije na nešto je višem nivou u kratkom roku, prije svega u trećem tromjesečju ove godine, zbog viših cijena voća, povrća i svejtske cene nafte prethodnih mjeseci od pretpostavljenih.

U srednjem roku, projekcija inflacije je na nižem nivou, jer će prema našoj ocjeni dezinflatorniji uticaj agregatne tražnje i uvozne inflacije nadjačati inflatorni uticaj cene nafte na svetskom tržištu.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: