23 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Protiv komandanta “Brnetovih četnika” podignuta optužnica za ratne zločine kod Sarajeva

Za ratne zločine na području Ilidže i Hadžića tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Branislava Gavrilovića zv. ”Brne”, rođenog 1964. godine u Sarajevu, nastanjen u Beogradu, državljanin Srbije.

Kako je saopštilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine on se tereti za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke, hrvatske i srpske nacionalnosti tokom 1992. i 1993. godine, da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu komandanta vojne formacije “Brnetovi četnici”, u sastavu 1. igmanske brigade VRS-Blažuj, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

“Optuženi se tereti da je, početkom mjeseca decembra 1992. godine, prilikom napada na mjesto Otes, općina Ilidža, u kojem su sudjelovali i pripadnici formacije “Brnetovi četnici”, naredio da se civilno stanovništvo koje se sklonilo u jednoj garaži preda, a teško ranjenog Merzić Harisa, koji je kao student medicine radio kao ljekar u ambulanti u Otesu, kojeg su iznijeli iz garaže, u prisustvu optuženog, ranjenog i nepokretnog, pucanjem iz vatrenog oružja na mjestu događaja usmrtio optuženom podređeni pripadnik navedene jedinice”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Nadalje, optuženi se tereti da je na lokalitetu Golog brda na Igmanu, u ljeto 1993. godine, kada je zarobljeno više pripadnika Armije RBiH, među kojima i osobe srpske i hrvatske nacionalnosti, lično i direktno, sudjelovao u zlostavljanju zarobljenika, lično pucanjem iz vatrenog oružja usmrtio jednog zarobljenika, dok su njemu podređeni pripadnici jedinice, po njegovom naređenju, ubili dvojicu zarobljenika, te jednog zarobljenika nakon zlostavljanja odveli u zatvaranje u zatvorenički objekat u mjestu Kula.

Optuženi se tereti da je naredio i podstrekavao počinjenje ubistva prema civilnim osobama, te kršeći pravila međunarodnog prava prema ratnim zarobljenicima učinio namjerno nanošenje snažnog fizičkog i duševnog bola i patnji, počinio i naredio počinjenje ubistva, čime je počinio krivično djelo – ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka c) i krivično djelo – ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. tačka a) Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: