24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

U Islamskoj zajednici Srbije (IZS) uspješno sproveden prvi krug izbornog procesa

U Beogradu jeu srijedu održana zajednička sjednica Mešihata IZ-e srbijanskog i sandžačkog sa članovima Centralne izborne komisije Rijaseta na kojoj su predstavljeni izvještaji i zaključci o sprovedenom prvom krugu Izbornog procesa, utvrđivanje dinamike i rokova drugog i trećeg kruga izbornog procesa kao i tekuća pitanja, saopšteno je iz Islamske zajednice Sandžaka, Rijaseta Islamske zajednice Srbije (IZS).

Kako se navodi sjednicom je predsedavao Reisu-l-ulema Sead ef. Nasufović, a članovi izborne komisije informisali su prisutne o toku izbornog procesa u prvom krugu ocenivši ga kao vrlo uspješan.

“Izborni proces je prošao bez većih nepravilnosti i obavljen je u potpunosti na području Mešihata IZ-e Sandžaka dok je na području Mešihata srbijanskog izborni proces obuhvatio više od 70 procenata područja ovog Mešihata”, navodi se u saopštenju.

Ovom prilikom su doneseni zaključci da su se stekli uslovi da se nastavi sa drugim izbornim krugom po usvojenoj dinamici, a da se preostale izborne jedinice u kojima nije izvršen izborni proces na području Mešihata srbijanskog pozivaju da se što pre uključe i izaberu svoje legitimne predstavnike džemata u organima IZ prema Ustavu.

Prisutni su takođe usvojili izmjenu predsjednika Centalne izborne komisije uzimajući u obzir da je Hasib ef. Suljović podnio ostavku zbog zdravstvenih razloga, te je umesto njega jednoglasno izbaran Kasim ef Dervišević.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: