26 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Politika Sandžak

Rafet Husović se zbog zdravstvenih problema povukao iz politike: Petnaest godina Bošnjačke stranke potvrda posvećene i istrajne politike

Lider Bošnjačke stranke (BS) je u povodu petnaest godina od osnivanja te političke organizacije Bošnjaka u Crnoj Gori saopštio da se zbog zdravstvenih problema povlači iz politike.

On je čestitaju jubilej koji, kako je naglasio, objelježava jedan značajan period posvećene i istrajne politike bošnjačkog naroda na strani demokratije, pravde, slobode, jednakosti i boljeg života za sve građane Crne Gore, poručio da je Bošnjačka stranka već petnaest godina autentični politički predstavnik bošnjačkog naroda.

“Sa ponosom ističemo da smo kao partija bili aktivni učesnik istorijskih procesa – obnove državnosti, ulaska Crne Gore u NATO alijansu i skorijeg pristupanja u Evropsku uniju. Naš poseban doprinos je u izgradnji i čuvanju multietničkog sklada u našem društvu. Bošnjačka stranka je istinski pobornik demokratizacije političke scene i jačanja institucija vladavine prava. Mi smo svojim radom i istrajnom i principijelnom politikom, usmjerenom u ostvarivanju postulata slobode, pravde i jednakosti svih građana kroz demokratsko djelovanje u institucijama, postali član najuticajnije političke grupacije u Evropskoj uniji – Evropske narodne partije (EPP)”, ukazao je Husović.

Podvukao je da se BS snažno  preko najuticajnijih evropskih adresa zalaže za ubrzanje demokratskih i reformskih procesa, kao i za očuvanju stabilnog multietničkog društva u Crnoj Gori.

“Zato se Bošnjačka stranka istrajno bori za ravnopravnost svih građana pred zakonom. U tom smislu, izborili smo se i za ustavni položaj Bošnjaka i bosanskog jezika”, podsjetio je.

BS je kao politički subjekat prisutna i parlamentarna snaga u svim lokalnim sredinama gdje živi bošnjački narod – u Plavu i Gusinju, Beranama i Petnjici, Rožajama, Bijelom Polju, Pljevljima, Podgorici, Tuzima, Baru i Ulcinju.

Konstatirao je da je važna tekovina politike Bošnjačke stranke i učešća BS u izvršnoj vlasti je integracija i djelotvorno prisustvo predstavnika manjinskih naroda u institucijama i na mjestima odlučivanja.

“Bošnjačka stranka je, kroz institucije vlasti, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, ostvarila mjerljive rezultate i na polju regionalnog razvoja. Infrastrukturnim ulaganjima u sjevernom regionu i izgradnjom autoputa, otvaraju se strateške šanse razvoja privrede i iskorištavanja turističkih i poljoprivrednih potencijala sjevera. BS, nezavisno od toga da li se nalazi u vlasti ili opoziciji, izgradnja demokratakih institucija imperativ, a očuvanje multietničkog sklada i ravnopravnost svih građana naš najvažniji cilj. Prosperitet cjelokupnog društva ostvariv je samo ako se istinski uvažavaju sloboda i pravo svih naroda i svakog građanina”, naglasio je dugogodišnji lider Bošanjčke stranke.

Takođe je podsjetio da je tokom prethodnih 15 godina, jedan od prioriteta BS-a bila i saradnja sa dijasporom, da su ljudi u dijaspori najbolji ambasadori Crne Gore.

Osvrnuvši se na trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori ocjenio je da se umjesto demokratske smjene vlasti, što je legitiman proces nakon parlamentarnih izbora, sprovodi kadrovska diskreditacija u institucijama, kršenje brojnih zakona i postupananje suprotno evropskim preporukama i praksi zapadnih demokratija.

“Dešava se ubrzana desekularizacija društva i sve vidljivji uticaj crkvenih centara na tokove zvanične politike. Upućuju se prijetnje i zastrašivanja prema pripadnicima manjinskih zajednica. U takvim uslovima, dešava se, ponegdje tiha, a negdje ogoljena marginalizacija i izopštavanje pripadnika bošnjačkog i drugih manjinskih naroda u institucijama. Smatramo da to pokazuje antievropsku tendenciju i nedemokratski karakter novih vlasti i potvrđuje ispravnost odluke BS da, pod ovakvim okolnostima, ne bude dio izvršne vlasti”, naveo je Husović, izrazivši uvjeravanje da će se Bošnjačka stranka, kroz demokratske institucije, nastaviti borbu za ostvarivanje svojih programkih ciljeva, zaštitu pripadnika bošnjačkog i svih drugih manjinskih naroda, upozoravajući na negativne procese koji se dešavaju u našem društvu.

Uputio je apel na medijsku zajednicu, nevladin sektor i diplomatske predstavnike da uočavaju ove negativne procese i o tome jasnije i otvorenije govore.

“Svako urušavanje dosegnutih demokratskih standarda i multietničkog sklada koje predstavlja najvredniju tekovinu našeg društva, može ostaviti trajne posljedice na demokratske procese i budućnost Crne Gore.U uslovima pandemije i teške zdravstvene i ekonomske situacije, apelujemo na veću solidarnost i razumijevanje, posebno prema velikom broju ranjivih grupa i socijalno ugroženih slojeva stanovništva”, poručio je Husović.

Obraćajući se riječima “poštovani građani Crne Gore, uvaženi članovi i simpatizeri Bošnjačke stranke, bila mi je velika čast da u prethodnih 15 godina budem na čelu partije i da zajedno sa vama gradimo bolju budućnost za sve nas”, predočio je da ozbiljno bavljenje politikom zahtijeva dosta odricanja, ali “kada je u pitanju interes naroda i države, onda vrijedi svaki momenat koji smo zajedno proveli, gradeći strategiju i viziju za građansku, multietničku i evropsku Crnu Goru”.

Rafet Husović se zahvalim rukovodstvu stranke, a posebno svim članovima i aktivistima na, kako je kazao, bezrezervnoj podršci politici Bošnjačke stranke, kao i njemu lično svih ovih godina.

“Želim da obavijestim javnost da se zbog zdravstvenih problema povlačim sa mjesta predsjednika Bošnjačke stranke, kao i iz političkog života. Obzirom da su u toku pripreme za Kongres BS, strankom će do tada upravljati Predsjedništvo Bošnjačke stranke. Siguran sam da će novo rukovodstvo, koje će biti izabrano na IV Kongresu, u godinama koje dolaze nastaviti voditi ispravnu politiku u interesu bošnjačkog naroda kao i svih građana Crne Gore. Da je vječna građanska Crna Gora “, zaključio je on.

– Rafet Husović, od SDA, preko IDU, BNV-a do BS-a , Sandžaka kao prekogranične regije i građanske Crne Gore

Rafet Husović, rođen 02.04.1964. god., u Rožajama. Osnovnu i srednju školu završio u Rožajama.
Diplomirao na Prirodno – matematičkom fakultetu u Prištini i time stekao zvanje profesora matematike. Oženjen. Otac četvoro djece, tri ćerke i sina. Živi i radi u Rožajama.

Do uvođenja višepartijskog političkog sistema nije bio politički angažovan. Od uvođenja višepartijskog parlamentarizma bio je član partija bošnjačkog nacionalnog korpusa.

Bio je član Stranke demokratske akcije (SDA) od njenog osnivanja do njenog- od strane državne bezbijednosti razbijanja i usitnjavanja, u više manjih bošnjačkih stranaka.

U vremenu od 1992. do 1997. god., bio je član Glavnog odbora SDA .U vremenu od 1997. do 2002. godine., bio je član Glavnog odbora Internacionalne Demokratske Unije (IDU). U vremenu od 2002., do 2004.god., bio je član Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka. U vremenu od 2004., do 2006.godine, bio je član Bošnjačkog nacionalnog vijeća državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Jedan je od osnivača, ujedno i član partije Bošnjačko – muslimanski savez BMS čiji je primarni strateški cilj bio da objedini bošnjačke političke stranke u jednu respektabilnu političku partiju.
U dva izborna mandata za opštinski parlament Rožaje, od strane birača, povjerene su mu funkcije ; odbornika i predsjednika Kluba odbornika Bošnjačko – muslimanskog saveza.
Za vrijeme trajanja partije Bošnjačko – muslimanski savez, bio je član Glavnog Odbora, član Predsjedništva i Predsjedavajući Predsjedništva.

Svojim angažovanjem i autoritetom dao je značajan doprinos objedinjavanju političkih partija bošnjačkog naroda u jedinstvenu partiju : Bošnjačka stranka.

Za predsjednika Bošnjačke stranke izabran je na osnivačkoj skupštini stranke 26. februara 2006. godine, što je jednoglasno potvrđeno i na kongresu Bošnjačke stranke.

Na II kongresu Bošnjačke stranke 18.06.2011. godine ponovo izabran za predsjednika Bošnjačke stranke.

2009. godine izabran za Ministra bez portfelja u Vladi Crne Gore.

2012. godine izabran za Potpredsjednika Vlade Crne Gore za regionalni razvoj.

Na III kongresu Bošnjačke stranke 25.07.2015. godine ponovo izabran za predsjednika Bošnjačke stranke.

2016. godine ponovno izabran za Potpredsjednika Vlade Crne Gore za regionalni razvoj.

U biografiji Rafeta Husovića ostaće upisano i da je sa liderom DPS-a i tadašnjim premijerom Crne Gore Milom Đukonavićem 2006. godine  potpisao spoarazum kojime je Sandžak  označen kao multietnička, multikonfesionalna i multikulturnu prekograničnu regiju, sa transparentnom granicom, koja bi bila most spajanja a ne zid razdvajanja Srbije i Crne Gore.

Foto: BS, fb Rafet Husović

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: