25 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Globus Sandžak

Ramazan, najodabraniji mjesec muslimana počinje večeras

Večeras, sa akšam-namazom, nastupa ramazan, najodabraniji mjesec muslimana. Mjesec posta, odricanja i darežljivosti u kojem vjernici poste od ranog jutra, zore, do zalaska sunca.

Muslimani ramazan doživljavaju kao poseban mjesec, vršeći temeljite pripreme za njegov doček. Kako pridaju veliki značaj čistoći, tako je kod Bošnjaka običaj da se prije dolaska ramazana čiste džamije i mesdžidi, uređuje džamijsko dvorište, popravljaju prilazni putevi džamijama, piše Anadolu Agency (AA).

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca večeras nastupa mjesec ramazan, a iste noći klanja se i prva teravija, dok će prvi dan ramazanskog posta biti sutra, 2. aprila. Bajram-namaz je u ponedjeljak, 2. maja 2022. godine.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na prijedlog Uprave za vjerske poslove, donio je Uputstvo o organizaciji vjerskih aktivnosti za vrijeme mjeseca ramazana. Uputstvom se nalaže da sve vjerske aktivnosti u ramazanu budu isključivo organizirane u skladu sa preporukama organa Islamske zajednice i nadležnih državnih organa.

Iz Mešihata IZ-e Sandžaka podsjećajuda mjesec Ramazan u sebi sadrži neprocjenjive darove, jedan od njih je i “Kur’an koji smo upravo u ovom mjesecu dobili”.
Posebna draž druženja sa Kur’anom je u toku Ramazana i zato vas pozivamo da već od prvog dana pratite jedinstvene mukabele sa tefsirom koji će govoriti mr. Muhamed ef. Demirović. Druženje sa Kur’anom” možete pratiti on line putem ili u Hadži Huremovoj (Bor) džamiji svakog dana nakon ikindije namaza. Čitajmo i družimo se sa najljepšom Knjigom i budimo od onih kojima će, ta Knjiga, Kur’an, biti prijatelj na Sudnjem danu i od onih koji će vječno biti u Ramazanu”, poručili su.
Prvog dana ovog ramazana zora-početak posta nastupa u 04:26 sati, a akšam-iftar u 19:12.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: