20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

U rudniku kod Sokobanje poginulo osam rudara

U nesreći u rudniku koja se jutros dogodila u rudniku uglja “Soko” kod Sokobanje poginulo je osam rudara, a 18 je povrijeđeno, saopštilo je srbijansko Ministarstvo rudarstva i energetike.

Potpredsjednica Vlade i ministrica rudarstva i energetike, dr Zorana Mihajlović, obišla je rudnik u kojem se nesreća dogodila i izrazila saučešće porodicama stradalih rudara.

„U ime Vlade Srbije, u ime svih nas i svoje lično ime izražavam saučešće porodicama stradalih. Država će pomoći porodicama koliko god je moguće. Ovo je težak trenutak za sve ljude koji su ovde, ali i za sve nas. Inspekcija, policija i svi nadležni organi su na licu mesta i rade sve što je neophodno kako bismo nakon istrage znali tačne uzroke tragedije”, rekla je Mihajlovićeva.

Saša Spasić, direktor JP PEU „Resavica“, rekao je da se rudarska nesreća u jami rudnika “Soko“ dogodila nešto posle četiri sata ujutru u dijelu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smejni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja.

“Prema još nezvaničnim informacijama, došlo je do zarušavanja uglja u otkopnoj komori VE 3/1 i naglog prodora metana u radni prostor. Izražavam saučešće porodicama nastradalih rudara, tu smo za njih u bilo kom momentu”, rekao je Spasić.

Drago Milinković, direktor rudnika „Soko“, rekao je da je rudnik izgubio osam vrijednih radnika i izrazio saučešće porodicama stradalih rudara.

U nesreći su poginuli rudari D. Z. (1979), N. T. (1985), R. G. (1975), P. P. (1991), B. Č. (1966), B. Z. (1967), B. Ž. (1963) i B. S. (1988).

Kako je navedeno ostali rudari koji su se u trenutku nesreće nalazili u oknu izvučeni su, a povređenima se pruža medicinska pomoć. Rudarski inspektor i drugi nadležni organi su na terenu i ispituju uzrok nesreće.

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: